Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Γιατί με τον Κομουτσάκο;

Κωνσταντίνος Μανίκας

Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής
«180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» - υπ. Περιφερειάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου οι πρώτες αυθόρμητες απορίες περιορίζονταν στον γιατί τώρα και γιατί με τον Κουμουτσάκο. Το πρώτο, νομίζω ότι για όσους παρακολουθούν την αρθρογραφία μου την τελευταία σχεδόν πενταετία έχει απαντηθεί πλήρως αλλά θα το εξειδικεύσω λίγο παραπάνω και για τους υπόλοιπους. Το δεύτερο, έχει να κάνει με βαθύτερες συνειδησιακές διαδρομές αλλά και με την θετική αύρα που αντανακλαστικά σου εκπέμπουν κάποιοι άνθρωποι ακόμη κι αν δεν τους γνώριζες προσωπικά.

Τόσα χρόνια δεν κουράστηκα να γράφω για την ανάγκη αλλαγής προτύπου άσκησης της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, για την θεσμική και κομματική αναδιοργάνωση, για την προώθηση αποτελεσματικών μηχανισμών εύρεσης και ανάδειξης νέων στελεχών. Δεν σταμάτησα να αναφέρομαι στην πλατιά κοινωνική απαίτηση για την ενεργοποίηση αυθύπαρκτων ενεργών κοινωνικών δυνάμεων. Δεν φειδόμουν ευκαιριών για να επισημάνω το ιδεολογικό ζητούμενο της εποχής που είναι η σαφήνεια κι η πρακτικότητα που φέρνουν την αποτελεσματικότητα.

Το «τώρα» της εντονότερης ενεργοποίησης μου έχει να κάνει ακριβώς με αυτή την ανάγκη να δοθεί ένα στίγμα, όσο το δυνατό σαφέστερο, όσο το δυνατό ευρύτερο ότι οι πολίτες δεν περιμένουμε στατικά τις μαγικές λύσεις από αυτόκλητους πεφωτισμένους, δεν αρκούμαστε στην καταγγελία, την περιγραφή, τον αφορισμό, το μηδενισμό. Παίρνουμε διακριτή θέση για τα πράγματα, θέτουμε ζητήματα, κάνουμε προτάσεις, διεκδικούμε αλλά και συνεισφέρουμε στη δημιουργία της επόμενης μέρας για τον τόπο μας.

Γιατί όμως με τον Κουμουτσάκο. Απλή παραταξιακή υποχρέωση; Σημαντικό σε αυτό το περιβάλλον απαξίωσης αλλά όχι το κύριο. Η ματαιοδοξία της προσωπικής προβολής; Ούτε κατά διάνοια. Άλλωστε αν αυτό ήταν το κίνητρο θα είχα επιδιώξει εδώ και μήνες τη συμμετοχή μου δεν θα περίμενα σχεδόν την τελευταία στιγμή για να μου γίνει  η ανάλογη τιμητική πρόταση.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ο Κουμουτσάκος ήρθε την κατάλληλη στιγμή να φέρει έναν φρέσκο αέρα σε ένα θεσμό που συχνά κινείται ανάμεσα στη συντήρηση παλαιοκομματικών μηχανισμών και την αποστρατεία στελεχών. Να τονίσει τη σημαντικότητα της διαδραστικότητας της περιφέρειας με τα Ευρωπαϊκά όργανα, την αυτονομία της, τον κομβικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της. Πρωτίστως όμως ήρθε να μας θυμίσει με το διαφορετικό αντισυμβατικό ύφος του, με την παιδεία και την ανεπιτήδευτη ευθύτητα που αποπνέει ότι υπάρχει και άλλη ανάγνωση της περιφερειακής πραγματικότητας.

Όλα αυτά ήταν αρκετά κίνητρα για να πιστέψει κάποιος ότι αξίζει να στηριχθεί μια προσπάθεια για την ανατροπή, την υπέρβαση, την ουσιαστική αλλαγή στη διαχείριση της περιφέρειας Αττικής. Εμένα τουλάχιστον με έπεισε να συστρατευθώ μαζί του με όλες μου τις δυνάμεις.
Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS