Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Σαμαράς – Οι Έλληνες είναι λαός όχι πληθυσμός

Η αιφνίδια κι απρόσμενη ανακίνηση του ζητήματος των προϋποθέσεων χορήγησης υπηκοότητας στους μετανάστες από το ΠΑΣΟΚ, και η αρχικά χλιαρή αντίδραση της ΝΔ, τη στιγμή μάλιστα που το ΛΑΟΣ επιχειρούσε με τη γνωστή μικροπολιτική τακτική του να αγγίξει το εθνικό συναίσθημα και την υπερηφάνεια των πολιτών, καθοδηγώντας τους στα δικά του επικίνδυνα, λαϊκίστικα μονοπάτια, θεωρήθηκε από κάποιους ως δείγμα μειωμένων αντανακλαστικών και έλλειψης έκφρασης της παράταξης ή ακόμα και πιθανή ένδειξη συνεννόησης και συνενοχής ανάμεσα σε Σαμαρά – Παπανδρέου (ελέω της συνάντησης το τελευταίου με τον Αβραμόπουλο στο Ελληνικό Αρκαδίας).

Οι Έλληνες, γνωστοί για την κυκλοθυμικότητα μας με τους εύκολους ενθουσιασμούς και τις απότομες απογοητεύσεις μας, έχουμε συνηθίσει συνεπαρμένοι κι από τους αδηφάγους ρυθμούς της τηλεοπτικής δημοκρατίας που βιώνουμε, να απαιτούμε από τους πολιτικούς άμεσες απαντήσεις και εν θερμώ αντιδράσεις, ακόμα κι όταν τα ζητήματα δεν έχουν τεθεί πλήρως, καμιά πλευρά και κυρίως η κυβερνητική δεν έχει ξεδιπλώσει επισήμως τις ακριβείς σκέψεις και πρωτοβουλίες της, ιδιαίτερα μάλιστα σε τόσο πολύπλοκα και σοβαρά θέματα όπως το μεταναστευτικό. Ένα παγκόσμιο ζητούμενο γύρω από το οποίο ο διεθνής διάλογος εξελίσσεται, τα δεδομένα ανατρέπονται και η Ελλάδα τόσο λόγω γεωγραφικής τοποθέτησης, σύστασης του σώματος των μεταναστών της, όσο και ενός γενικότερου πλέγματος εθνικών παραγόντων και κοινωνικών συνθηκών, οφείλει να είναι επιπροσθέτως προσεκτική, συνετή και υπεύθυνη στις κινήσεις της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να μην αναπτύξει τη στρατηγική του για το θέμα, εν μέσω των εορτών και κάτω από τη συναισθηματική φόρτιση των διαμετρικά αντίθετων, αλλά εξίσου επικίνδυνα επιπόλαιων τοποθετήσεων ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Για κάποιους αυτό φαντάζει ως αδυναμία, για άλλους πάλι η στάση αυτή χαρακτηρίζει τους σοβαρούς, υπεύθυνος, συγκροτημένους ηγέτες που δεν προστρέχουν εν μέσω ομίχλης και θυέλλης να εκμεταλλευτούν το συλλογικό ασυνείδητο για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, αλλά επιλέγουν οι ίδιοι τη στιγμή που θα έχει καθίσει ο αρχικός κουρνιαχτός, ώστε να τοποθετήσουν το ζήτημα στη σωστή του βάση, θέτοντας από την αρχή τα πλαίσια του διαλόγου, σε συνθήκες που οι πολίτες μπορούν καλύτερα, και ίσως σταδιακά απαλλαγμένοι από παρορμήσεις να ακούσουν μελετημένα επιχειρήματα, να επεξεργαστούν τις προτάσεις και νηφάλια να καταλήξουν στην εθνικά και κοινωνικά πιο αξιοπρεπή και επωφελή θέση.

Όσον αφορά την ουσία των απόψεων Σαμαρά, δημιουργεί απόλυτη ικανοποίηση το γεγονός ότι συνδύασε την εθνικά υπεύθυνη με την κοινωνικά ευαίσθητη οπτική, που προβάλαμε εγκαίρως κι από εδώ π.χ. http://maxitikoi-polites.blogspot.com/2009/12/blog-post_9740.html . Πέρα λοιπόν από την κατηγορηματική αντίθεση στις θέσεις της κυβέρνησης, αναφέρεται στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που το ΠΑΣΟΚ λησμόνησε καν να αναφέρει, προτείνει να στρέψουμε το βλέμμα στα διεθνή πρότυπα και τις αυστηρές προϋποθέσεις χορήγησης υπηκοότητας, τονίζοντας ότι δεν είμαστε μια φοβική κοινωνία, κυρίως όμως επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι λαός κι όχι απλά πληθυσμός (να μιλήσουμε για την ελληνικότητα»).

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, που δεν δείχνουν ειλικρινή διάθεση στήριξης στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης που πλήττει κυρίως τη χώρα μας, ότι η Ελλάδα είναι ένα έθνος με μακραίωνη ιστορία, συνεχή και πλούσιο πολιτισμό και διαχρονική ταυτότητα. Μια τέτοια χώρα μπορεί να καλοδεχθεί και να συμβιώσει αρμονικά με τους νόμιμους μετανάστες της, στο βαθμό που ο σεβασμός τα δικαιώματα και την έκφραση τους, δεν εκλαμβάνεται από κάποιους κύκλους ως δυνατότητα αλλοίωσης της εθνικής συνείδησης & φαλκίδευσης της ιστορικής συνέχειας και του στίγματος του τόπου.

Η χώρα μας δεν αποτελεί ούτε συνονθύλευμα πολυπολιτισμικότητας στο όνομα της ανάδειξης των οικονομικών αγορών, όπως οι ΗΠΑ, ούτε άτυπη «συνομοσπονδία» διαφορετικών εθνικών συνειδήσεων (Βέλγιο, Ισπανία), ούτε αποικιοκρατική δύναμη του παρελθόντος για να αποδέχεται την άμεση ενσωμάτωση των προερχόμενων από εκεί μεταναστών. Είμαστε μια πληθυσμιακά μικρή, αλλά πολιτισμικά μεγάλη χώρα, που οι πολίτες της συνδέονται, στην πορεία των αιώνων, με άρρηκτους δεσμούς συλλογικής συνείδησης και αρχέτυπων αξιών, γι’ αυτό και δεν μπορεί να μετατραπεί με την ίδια ευκολία σε σύγχρονη Βαβέλ, χωρίς κανόνες.

Οι ηγέτες που αναγνωρίζουν αυτή την μοναδικότητα της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται και την πολυπλοκότητα των ζητημάτων με τις κοινωνικές και διεθνείς προεκτάσεις τους μπορούν να προσφέρουν το όραμα που τόσο αποζητούμε στις μέρες μας. Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε κι αυτή τη φορά ότι έχει πλήρη συναίσθηση των καιρών και του ιστορικού του ρόλου.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS