Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΝΤ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΜΝΗΜΟΝΙΟ , ΝΔ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ , ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - Η υπέρβαση της απογοήτευσης και του φόβου

Ακούγοντας τις δηλώσεις Σαμαρά στη ΔΕΘ, θυμήθηκα ότι συχνά μιλάμε για την άμεση σχέση οικονομίας και ψυχολογίας, του γενικότερου δηλαδή κλίματος, που επηρεάζει τις εξελίξεις σε πολλαπλάσιο βαθμό από αυτό που καταγράφουν τα τεχνοκρατικά στοιχεία. Η σημερινή κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται από τις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές των επιταγών της Τρόικας (άλλωστε οι ίδιοι οι «σύμβουλοι» μας, παραδέχονται τις λαθεμένες προτεραιότητες τους) έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο κλίμα ανασφάλειας κι απογοήτευσης στην αγορά και τους πολίτες, που βαθαίνει περισσότερο την ύφεση και ταυτόχρονα απαξιώνει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε στη ΔΕΘ για να επιχειρήσει τον συναισθηματισμό απεγκλωβισμό, την υπέρβαση του νοσηρού κλίματος χαράσσοντας μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις κυβερνητικές αστοχίες και τη σαφή πρόταση ανάταξης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

Παρόμοιος ήταν και ο στόχος του πρωθυπουργού στην παρουσία του στη ΔΕΘ αλλά είχε να αντιμετωπίσει τόσο την τεράστια απόσταση προεκλογικών υποσχέσεων και κυβερνητικών πεπραγμένων, όσο και τις συνέπειες των αντιλαïκών μέτρων του μνημονίου και των αδιεξόδων για την ανάπτυξη του τόπου. Η μόνιμη δικαιολογία περί άγνοιας έχει οριστικά καταρριφθεί από τις διαβεβαιώσεις για πλήρη ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της χώρας, προς τους πάντες, από τον κ. Προβόπουλο. Οι συνέπειες των πολιτικών του μνημονίου είναι εμφανείς σε κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση. Η μακροπρόθεσμη αναποτελεσματικότητα τους είναι πλέον δεδομένη και για τις διεθνείς αγορές που εμμένουν στα υψηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας κοντά στο 12%, εγείροντας ζήτημα νέου μνημονίου μετά το 2014, αφού μοιάζει αμφίβολη η δυνατότητα να μπορούμε να απευθυνθούμε τότε σε αυτές για φθηνό δανεισμό.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε για μια ακόμα φορά το θολό τοπίο στις προοπτικές της χώρας ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και ανέλυσε επαρκώς το γιατί η υπεύθυνη εθνικά και κοινωνικά στάση ήταν η καταψήφιση του συγκεκριμένου μνημονίου. Όχι μόνο επειδή αποδεδειγμένα η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε ώστε να οδηγηθούμε σε αυτό (καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, ρητορική διεθνής απαξίωσης της χώρας, άρνηση δανεισμού από τις υπερκαλύψεις εκδόσεων ομολόγων με λογικά επιτόκια) αλλά κυρίως γιατί ακόμα κι όταν κατέληξε να διαπραγματεύεται για τους όρους δανεισμού από την Τρόικα, το έκανε από θέση αμηχανίας και παραίτησης.

Το κυριότερο όμως τη δεδομένη στιγμή είναι να υπάρξει μια αχτίδα φωτός για ταχύτερη έξοδο από το μνημόνιο και εντονότερη προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους (γραφειοκρατία, διαφθορά) που η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να γίνουν σύντομα, που θα διαμορφώσουν. Στη φορολογική και ασφαλιστική σταθερότητα και την εξάλειψη της πολυνομίας που θα ενισχύσουν την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα και θα τονώσουν την κατανάλωση. Στην εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, που θα επιτρέψει την εντονότερη εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν νέες, παραγωγικές θέσεις εργασίας.

Αυτός ο δημιουργικός προσανατολισμός που αναδεικνύει το δυναμισμό, την εφευρητικότητα και τον ενθουσιασμό του Έλληνα δεν θα αποτελέσει μόνο το μέσο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προσελκύσει και το υγιές ενδιαφέρον ξένων επενδυτών επιτυγχάνοντας έτσι τη σταθερά υψηλή ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να έχουμε δραστικότερη μείωση του χρέους κι απεγκλωβισμό από τους περιορισμούς του μνημονίου. Θα αποτελέσει κυρίως τη σπίθα ελπίδας, αισιοδοξίας, εμπιστοσύνης στις δυνάμεις μας που είναι απαραίτητη για την υπέρβαση κάθε στενωπού.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

2 σχόλια

  1. Unknown says:

    We have a clear choice between Samaras and Papandreou.
    The first is a classical politician similar to those we had seen in the past in Greece. "laikistis" ready to promise any thing in order to get elected...
    The second is proving himself capable to be make the hard and for now unpopular choices in order to get to Greece what it needs... A LEADER WHO CAN ACT BEYOND THE SELF INTEREST AND FOR THE COUNTRY...
    I hope the GREEKS CAN SEE BEYOND THEIR NOSE....

  2. Ανακαλύψαμε βλέπω καινούργιο μετερίζι για να πούμε τα ίδια πράγματα. Κατανοητές και σεβαστές οι θέσεις σου. Έχουμε διαφωνήσει επανειλημμένα και το τελευταίο που έχω διάθεση είναι να αρχίσουμε την ανακύκλωση των ίδιων επιχειρημάτων. Απλά για όσους δεν γνωρίζουν την προϊστορία, αναφέρω ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε ως λαϊκιστή αυτών που αποδεικνύει με στοχιεία ότι επί 7 μήνες το ΠΑΣΟΚ, έκανε ότι λάθος μπορούσε για να καταλήξουμε στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Κι όταν έπρπε να διαπραγματευτεί τους όρους του μηνμονίου, παραχώρησε τα πάντα, δεχόμενη ένα δάνειο με 5% (κέρδος για το δανειστή 4%!!).
    Λαϊκισμός είναι να υπόσχεσε τα πάντα, ενώ έχεις ενημερωθεί για την οικονομική κατάσταση, για να υποκλέψεις την ψήφο των πολιτών και μετά με κροκοδείλια δάκρυα να προσπαθείς να πείσεις ότι ασκείς μια φιλελεύθερη πολιτική που δεν πιστεύεις και λυσσαλέως πολεμούσες όταν επιχειρούσε να την ακολουθήσει η ΝΔ.
    Τουλάχιστον οι σύμβουλοι του ΔΝΤ αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το όνειρο του αποπληθωρισμού που θα έλυνε τα προβλήματα δεν επιτυγχάνεται με εισπρακτικά μέτρα, γι' αυτό και διαβλέποντας το αδιέξοδο, προετοιμάζονται για το Μνημόνιο 2, μετά το 2013.

Leave a Reply

SYNC BLOGS