Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - "Τα δυο σενάρια των Βρυξελλών"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Είναι γεγονός ότι το 2010 απολέσαμε την ευκαιρία πίεσης προς τους δανειστές πριν οι Γερμανικές και Ελβετικές τράπεζες εναποθέσουν τα ομόλογα τους στην ΕΚΤ. Σήμερα η ισχύ αυτού του όπλου έχει περιοριστεί εξ' αυτής της τότε εξέλιξης αλλά και λόγω έμμεσης προσπάθειας Ντράγκι να χορηγήσει μεγάλη ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να προστατευθούν σημαντικά από τις συνέπειες μιας Ελληνικής χρεοκοπίας .Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Στις Βρυξέλλες οι επιλογές του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της απόστασης έχουν την διάσταση του μαύρου - άσπρου. Όπως στον εμφύλιο η χώρα έπρεπε να αποφασίσει αν θα πάει με το Στάλιν ή με το Δυτικό Κόσμο (ασχέτως αν προϋπήρχε η Γιάλτα) έτσι και σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει με το ευρώ ή με τον «τρίτο κόσμο».

Για τους ειδικούς της Κομισιόν και των εθνικών αποστολών στο Συμβούλιο τα πράγματα είναι πολύ απλά, ασχέτως αν για τον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζονται σύνθετα - υπάρχουν δύο επιλογές:

1. Η ΕΕ, οι εταίροι της Ελλάδας θα βοηθήσουν τη χώρα να διαγράψει από πάνω της 100 δισεκατομμύρια δημοσίου χρέους μέσω του PSI, ενδεχομένως και άλλα 20 από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τους τράπεζες, θα εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2015 και θα εγγυηθούν ότι βάση σχεδίου «τα πράγματα θα πάνε καλά» σε ένα - δυο χρόνια από τώρα. Λένε μάλιστα πως αν τους είχαμε ακούσει νωρίτερα θα ήμασταν ήδη στα πόδια μας. Ως αντάλλαγμα ζητάνε απλά και μόνο, από φέτος, το 2012, η χώρα να σταματήσει να παράγει νέο χρέος (άρα να έχει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα). Τα άλλα τα παίρνουν πάνω τους.

2. Η δεύτερη επιλογή είναι η Ελλάδα να μην τους ακούσει, να μη πείσει τις κοινοτικές υπηρεσίες και τους εταίρους ότι μπορεί να σταματήσει να παράγει χρέος και κατά συνέπεια να αρνηθεί την κοινοτική αλληλεγγύη. Το αποτέλεσμα θα είναι το αργότερο το Μάρτη να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος, αλλά και στο εσωτερικό, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να μείνουν χωρίς μισθούς, τα πρατήρια δίχως καύσιμα, τα σπίτια χωρίς αέριο, τα σουπερμάρκετ άδεια από βασικά προϊόντα και να κυριαρχήσει το χάος. Τότε όπως υπολογίζουν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα θα πάψει να υφίσταται και το λόγο θα έχουν τα όπλα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. (Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...)

ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=123832&catID=2

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS