Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ , ΔΗΜΑΡΑΣ , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΠΑΣΟΚ - Η σιωπηρή συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια

Μετά τις σημερινές δηλώσεις Ρέππα σε πρωινή εκπομπή, η αρχική εντύπωση, ότι τουλάχιστον κάποια από τα επονομαζόμενα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας επιτελούν τον ρόλο του πολιτικού «αερόσακου» για την απορρόφηση των κοινωνικών τριγμών και της τάσης καταψήφισης των κυβερνητικών υποψηφίων, αποδεικνύεται σωστή. Κατά τον κ. Ρέππα η υπερψήφιση των μη επίσημων υποψηφίων του κινήματος δεν αποτελεί ευθεία καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής ("ΠΑΣΟΚ είναι κι αυτοί" είπε χαρακτηριστικά!). Μας ενημέρωσε επίσης, ότι όσο η ψήφος δεν κατευθύνεται προς τη ΝΔ σημαίνει πως οι πολίτες δεν επικροτούν μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, απλά δυσφορούν με κάποια από τα μέτρα, αλλά δεν εγκαταλείπουν τον ευρύτερο κομματικό χώρο.

Σε σχετική ανάρτηση Η "ασφαλής" υποψηφιότητα Δημαρά πριν από 40 ημέρες είχα εγκαίρως αναφερθεί στο ρόλο που τελικά θα καλούνταν να «παίξουν» κάποιες τέτοιες υποψηφιότητες όπως του κ.Δημαρά στην περιφέρεια Αττικής. Η πορεία των πραγμάτων και η συνειδητοποίηση από το ΠΑΣΟΚ της εκλογικής αποτυχίας που έρχεται, φανέρωσαν πρόωρα την επιχειρηματολογία που είχε σχεδιαστεί να χρησιμοποιηθεί με όπλο τη δημοτικότητα των «ανταρτών» που θα αποτελούσαν το ανάχωμα για την ευθεία έκφραση πλήρους διάστασης με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Προς επίρρωση αυτού του σκεπτικού έρχεται και η σχετική απουσία του κ.Δημαρά από δημόσιες εμφανίσεις (τηλεοπτικές και μη). Δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές και δεν έχουμε ακούσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την άποψη του πάνω στον Καλλικράτη και τον ελλιπή τρόπο με τον οποίο προωθείται, δεν ακούσαμε τους στόχους του για την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βελτίωση, την προστασία των πολιτών. Και φυσικά δεν ακούσαμε τίποτα για το πως το «παρόν» κι όχι η ευθεία καταψήφιση του μνημονίου, συμβαδίζει με την υπερψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που ακολούθησαν.

Είναι πλέον προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Στοχεύοντας στον περιορισμό του μηνύματος των σίγουρων εκλογικών απωλειών του, επιχειρεί να περιχαρακώσει ιδιαίτερα το παραδοσιακό κομματικό ακροατήριο του. Να κατευθύνει δηλαδή αυτούς δηλαδή που αδυνατούν να εκφραστούν ιδεολογικά μέσα στα πλαίσια των επιλογών του μνημονίου, σε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες επιλογές, με συναισθηματικό κυρίως υπόβαθρο. Στους πολίτες εναπόκειται πλέον να δώσουν την απάντηση που αρμόζει σε όσους προσχεδιάζουν τρόπους για να φιμώσουν την κραυγή απελπισίας τους, να θολώσουν την εικόνα οργής και απογοήτευσης.

Η ευκαιρία καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής είναι μοναδική, κι από εμάς εξαρτάται το μήνυμα να είναι ισχυρό ώστε να έχει κι αποτέλεσμα. Από ότι αποκαλύπτεται, η στήριξη των «αντάρτικων» ψηφοδελτίων μάλλον ακυρώνει πλήρως αυτή την προοπτική και δίνει περαιτέρω άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ για ακόμα εντονότερη συνέχιση των περιοριστικών πολιτικών της. Άλλωστε με το πέρας του 2ου γύρου των εκλογών και την ανακοίνωση του ελλείμματος του 2009 γύρω στο 16%, οι πιέσεις για νέα σκληρά μέτρα θα είναι άμεσες. Θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να χειραγωγήσουν την ψήφο μας, για να την χρησιμοποιήσουν μετά ως επιχείρημα για να υποθηκεύσουν το μέλλον του τόπου;

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share/Bookmark

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS