Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , ΒΙΒΛΙΟ , ΗΓΕΜΟΝΑΣ , ΜΑΝΙΚΑΣ , BLOGS , NEWS - Νίκος Χιδίρογλου: Για "την ψυχή του ηγεμόνα" του Κωνσταντίνου Μανίκα

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ 8/3/2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στον Δήμο Αλίμου (με τη συνεργασία της ΔΗΜΤΟ της ΝΔ) η παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Μανίκα «Στην ψυχή του ηγεμόνα» (Ιωλκός, Αθήνα 2016), την οποία συντόνισε με επιτυχία η δραστήρια στα κοινά δημοσιογράφος Ντέπη Στενού.

Ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας και ο γράφων, αλλά και ο συγγραφέας. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλη, η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ο υπ. δήμαρχος Αλίμου Νίκος Τσαμπαρλής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αλίμου της ΝΔ, Μανώλης Μιχαλέτος, ο πολιτευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών Ησαΐας Σωτήρης, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη φορέων της περιοχής. Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά με την κιθάρα και τη φυσαρμόνικά του ο τραγουδοποιός Ηρακλής Κοντός (εμφανίζεται στο «Beerger» του Αλίμου), ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

ΒΙΡΤΟΥΟΖΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Το βιβλίο, το οποίο είναι εξαιρετικά επιμελημένο (αξίζει συγχαρητηρίων για άλλη μια φορά ο εκδότης Κωνσταντίνος Κορίδης), μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ρεσιτάλ καλής δημιουργικής γραφής και είναι απολαυστικό στην ανάγνωσή του.

Πρόκειται για ένα γαϊτανάκι συνεχούς αναζήτησης των κινήτρων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μια βύθιση στην ψυχή, μια εισβολή – στην κυριολεξία – στο υποσυνείδητο του χαρακτήρα του ήρωα, αλλά συνάμα και στο υποσυνείδητο πολλών εξ ημών.

Ο λόγος είναι βιρτουόζικος και χειμαρρώδης, η γλώσσα πλούσια και οι περιγραφές αρτιότατες. «Στη δημόσια ζωή η αγνωμοσύνη και η ταχύτατη λησμοσύνη συμβαδίζουν με την αναξιοκρατική δομή της», αναφέρει ο συγγραφέας, σε ένα βιβλίο όπου η ψυχαναλυτική προσέγγιση είναι τόσο βαθιά, ειλικρινής και αποκαλυπτική, που πολλές φορές κάνει τον αναγνώστη να αισθανθεί αμηχανία, καθώς ενεργοποιεί μηχανισμούς υποσυνείδητης ταύτισης με τον θεραπευόμενο.

Και λέει για το δράμα του αστού της Δύσης: «Είναι επώδυνο, αλλά απαραίτητο να αντέξεις την παραδοχή της διαρκούς αποκαθήλωσης», αναφερόμενος στον πόνο όλων όσοι αγωνίζονται και έρχονται στη διάρκεια της ωρίμανσής τους αντιμέτωποι με τις μετριότητές τους.

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS