Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ , NEWS - Τέλος το εκλέγειν και εκλέγεσθαι για αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Για όσους είχαν αμφιβολία ότι και σε αυτό τον τομέα θα επικρατήσει η απόλυτη νομιμότητα και το αυτονόητο. Πολιτικά δικαιώματα a la carte δεν υπάρχουν. Όποιος πληρεί τις πολλαπλές προϋποοθέσεις για χορήγηση υπηκοότητας να χαίρει και αντίστοιχων δικαιωμάτων. Το νομοθετικό έκτρωμα Ραγκούση αποτελούσε μια αντιφατική πρωτοτυπία. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Δεν έχουν πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαποί τρίτων χωρών.

Με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργούνται οι διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» που αφορούν τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών, περιλαμβανομένων πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) οι οποίοι είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής, στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, η κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 14-21 του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) επέρχεται προς συμμόρφωση σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με την απόφαση 460/2013 του ΣτΕ, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι συνδέεται μόνο με τους έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και επομένως δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, παρά εφόσον υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=565452

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS