Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΚΡΑΤΟΣ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Τα... «καλά» βιογραφικά και οι πολιτικές φιλοδοξίες

Η φιλοδοξία ως κίνητρο για την επίτευξη στόχων κι ως έναυσμα για την αναζήτηση των επόμενων προσωπικών «μαχών» είναι ένα θεμιτό, αν όχι απολύτως απαραίτητο στοιχείο κάθε προσωπικότητας. Τα ερωτηματικά για το εύρος της...δράσης της προκύπτουν όταν η φιλοδοξία μοιάζει να έχει υπερκεράσει τον ίδιο το στόχο! Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε κανείς να προσεγγίσει με νηφαλιότητα και κατανόηση τη συζήτηση για τα βιογραφικά που... κατακλύζουν τη Συγγρού με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη στελέχωση κρίσιμων κρατικών θέσεων.


Δεν χρειάζεται να μπούμε στην επιχειρηματολογία για το πως λειτούργησε επί δεκαετίες η άκριτη μεταφορά κομματικών στρατών στο Ελληνικό κράτος, ούτε να αναλύσουμε το απαραίτητο επίπεδο γνωστικής πληρότητας και διοικητικής εμπειρίας όσων επιθυμούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της κρατικής λειτουργίας, σε αυτούς μάλιστα τους κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς.

Θα αρκεστούμε στο να υπενθυμίσουμε τι περιλαμβάνει ένα «καλό» βιογραφικό αλλά και τα κρίσιμα στοιχεία που κανένα έγγραφο δεν μπορεί να καταγράψει! Η ακαδημαϊκή πορεία τοποθετείται πάντα πρώτη γιατί αποτελεί το θεμέλιο για την απόδειξη της ελάχιστης συμβατότητας του ενδιαφερόμενου με το περιεχόμενο των καθηκόντων που επιθυμεί να αναλάβει. Η ποιότητα, η πολυπλοκότητα, η εξειδίκευση, η αρίστευση είναι βασικά στοιχεία για την ταυτοποίηση της απαραίτητης γνώσης.

Ακολουθεί κατά πόδας η επαγγελματική εμπειρία η οποία όσο πιο πολυεπίπεδη, πολυετής και ταυτόσημη είναι με το γνωστικό πεδίο του αιτούντος, αλλά και με το αντικείμενο που καλείται να διαχειριστεί, τόσο πιο αξιόπιστος παράγοντας μελλοντικής επιτυχίας είναι.

Και η κομματική συνεισφορά, κύριε, δεν είναι σημαντική; (για να ξαναέρθουμε στο αρχικό μας ζητούμενο). Τα βιογραφικά συνήθως περιλαμβάνουν μια λίστα με δραστηριότητες και ενδιαφέροντα του ατόμου που περιγράφουν έμμεσα την κοινωνική του δυναμική. Εκεί εντάσσεται και η πολιτική ενασχόληση που μπορεί να αποτελέσει θετικό στοιχείο στο βαθμό που... αποδεικνύει αξίες που κανένα κομμάτι χαρτί όμως δεν μπορεί να καταγράψει!

Αξιοπρέπεια, σεβασμός, συνέπεια, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, μαχητικότητα, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, πρωτοτυπία είναι μόνο κάποια από αυτά τα ιδανικά και τις αρχές που τοποθετούν το στόχο ως επιστέγασμα κι όχι ως υποστήλιο της φιλοδοξίας! Με ποιου είδους παρουσία διασφαλίζονται όλα αυτά στην πολιτική κονίστρα; Σίγουρα πάντως όχι μόνο με την παθητική αναπαραγωγή και την άκριτη επιβεβαίωση του θεσφάτου!

Ιδεαλιστής και ρομαντικός; Θεωρητικά έτσι μοιάζει! Στην πραγματικότητα περισσότερο από ποτέ ορθολογιστής και ρεαλιστής! Γιατί όπως έλεγε και μια παλιότερη διαφήμιση... εταιρείας εμφύτευσης μαλλιών «το αποτέλεσμα μετράει» και κυρίως αυτό διαμορφώνει πορείες και υστεροφημίες!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS