Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Το στοίχημα του κ. Στουρνάρα

Του Π. Φ. Κακούρη

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από το εξωτερικό και κυρίως από τη Γερμανία, για την αποδοχή του κειμένου της τρικομματικής προγραμματικής συμφωνίας και κυρίως για τα μέτρα ανακούφισης που περιέχει, για μια οικονομία που βουλιάζει στην ύφεση.

Οι πρώτες αντιδράσεις σηματοδοτούν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, αλλά το ίδιο ισχύει και για το νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την επόμενη εβδομάδα, που θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες θα είναι μακρές και δύσκολες.

Το ανησυχητικό είναι πως οι αντιδράσεις των δανειστών μας είναι έντονες ακόμα και όταν πρόκειται για οριακές αλλαγές στο μνημόνιο, όπως αυτές που περιέχει η προγραμματική συμφωνία, πόσω μάλλον αν η Ελλάδα ζητήσει ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση.

Τόσο η Σύνοδος Κορυφής όσο και η πρώτη διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα προσδιορίσουν με σαφήνεια τη φιλοσοφία των δανειστών μας και κυρίως το βασικό, αν στόχος τους είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μπορέσει η χώρα μακροπρόθεσμα να αποπληρώσει τα χρέη της προς τους ίδιους, ή θέλουν μια ελληνική οικονομία μόνιμα βυθισμένη στην ύφεση.

Οι νέες προβλέψεις του ΚΕΠΕ (που διαχρονικά αποδεικνύονται πιο αξιόπιστες από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της τρόικας) για την εξέλιξη της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας είναι εφιαλτικές, καθώς προβλέπουν βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας, στο γ' τρίμηνο του 2012, στο -9,1% και παραμονή της οικονομίας σε ύφεση μέχρι και το τέλος του 2013. Απόλυτη μαυρίλα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που θα έχει και τον πρώτο λόγο στις επαφές με την τρόικα, οφείλει να εξηγήσει στους ξένους τεχνοκράτες την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία και να αναζητήσουν από κοινού μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, άμεσης εφαρμογής και απόδοσης.

Βεβαίως και για την ανάπτυξη χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες υστερεί αισθητά η ελληνική οικονομία, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται αντιγραφή αναπτυξιακών προτύπων τύπου Βουλγαρίας, Αργεντινής ή Ισημερινού.

Γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, τόσο λόγω της εμπειρίας που αποκόμισε κατά τη δεκαετία του 1990 από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, όσο και από την τελευταία του θέση ως διευθυντή του ΙΟΒΕ, οι εκθέσεις του οποίου βρίθουν από συγκροτημένες προτάσεις πολιτικής.

Παράδειγμα, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την οποία το ΙΟΒΕ υπολογίζει σε 300 δισ. ευρώ. Γνωρίζει επίσης ως οικονομολόγος πως μια οικονομία ευρισκόμενη σε ύφεση, για πέμπτο συνεχόμενο έτος -και πάει και για έκτο-, δεν έχει προοπτικές και δεν μπορεί να αποδώσει η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή την οποία επιβάλλει με μονομέρεια η τρόικα.

Το στοίχημα για τον κ. Στουρνάρα, από το οποίο θα κριθεί, είναι να τους πείσει να αλλάξουν πολιτική, καθώς η συνέχιση της ίδιας δεν οδηγεί πουθενά.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201079

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS