Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Η βόμβα της ανεργίας

Η ανεργία, με τις διαστάσεις που έχει πάρει όχι μόνο στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αγγίζοντας το 12%, αποτελεί τη βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης.

Η έκρηξη της ανεργίας, κυρίως των νέων, υπονομεύει την προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης στερώντας την αγορά από τη φρεσκάδα, την κατάρτιση και την καινοτομία που χαρακτηρίζουν τη νέα γένια της Ευρώπης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι διαρρηγνύει κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής. Η περιθωριοποίηση καθημερινά όλο και περισσότερων ανθρώπων, που είτε από τη μεσαία-ανώτερη τάξη καταλήγουν στο ταμείο ανεργίας είτε αποτελούσαν μια υψηλού επιπέδου μόρφωσης και εξειδίκευσης δεξαμενή εργατικού-επιστημονικού δυναμικού και τώρα αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, ακυρώνει τελικά κάθε προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, στερεί από την αγορά τους πιο σταθερούς καταναλωτές και προκαλεί αίσθημα απογοήτευσης και απόρριψης.

Οι ευθύνες της ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι τεράστιες, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ έχει καλέσει σήμερα στο Βερολίνο Ευρωπαίους ηγέτες και υπουργούς Εργασίας (μεταξύ αυτών και τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά) για να συζητήσουν για την ανεργία. Και να εξετάσουν τρόπους για να διατεθεί το ποσό των 6 δισ. που ενέκριναν πριν από μερικές ημέρες οι «27» για να αντιμετωπιστεί η ανεργία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πιθανόν η κριτική που άσκησε η γερμανική αντιπολίτευση, ότι η κ. Μέρκελ αφού τραυμάτισε και μάτωσε ολόκληρη την Ευρώπη γυρνά τώρα μοιράζοντας επιδέσμους, να είναι υπερβολική. Αλλά σε κάθε περίπτωση η κ. Μέρκελ θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να αποδείξει ότι η ξαφνική ευαισθησία της για την ανεργία είναι ειλικρινής και δεν οφείλεται απλώς στις συμβουλές των επικοινωνιολόγων της εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Γι' αυτό εξάλλου μπορεί κάποτε να τη γράψει η Ιστορία. Και όχι επειδή κέρδισε την πλειοψηφία σε μερικά κρατίδια παραπάνω.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63852005

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS