Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Η πολιτική σημειολογία Σαμαρά...

Συνεχείς αναφορές στη Νέα Ελλάδα, αλλαγές στο λογότυπο, πρόσκληση σε συστράτευση κι αποφυγή αναμόλχευσης οξύνσεων του παρελθόντος ήταν μερικές από τις βασικές σημειολογικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ. Είναι φανερό ότι η επικέντρωση στο όραμα μιας νέας εποχής για τη χώρα αποτελεί πλέον θεμελιώδη πολιτικό και επικοινωνιακό στόχο.

Οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους ιδιαίτερα σε περιόδους μεταίχμιο όπως η σημερινή, όχι επειδή καθορίζουν την ουσία του πολιτικού αντικειμένου, αλλά γιατί αποτελούν ένα απαραίτητο συστατικό ενός ακόμα πιο εκκωφαντικού και κυρίως εύκολα προσλαμβανόμενου στίγματος διαφοροποίησης από το παρελθόν. Θα ήταν περιττό να υπενθυμίσουμε αντίστοιχες κινήσεις στην μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα (για αυτή την παράταξη και οι δυο σχετικές πρωτοβουλίες προερχόμενες από τον Κων/νο Καραμανλή).

Οι σημειολογικές αναφορές φυσικά και δεν σηματοδοτούν άρνηση βασικών αρχών και αξιών. Τουναντίον μάλιστα έρχονται να επιβεβαιώσουν την προσπάθεια αναβάπτισης και επικαιροποίησης τους, αφήνοντας στη λήθη παρεκκλίσεις, πρόσκαιρες μετατοπίσεις και λάθη, να κωδικοποιήσουν σύγχρονα κοινωνικά μηνύματα και ανάγκες, να συμπυκνώσουν ιδέες και προθέσεις ανατροπών κατεστημένων αντιλήψεων.

Η χρήση του όρου «Νέα Ελλάδα» από τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι υποχρεωτικό να σηματοδοτεί και την αλλαγή ονομασίας της ΝΔ. Είναι όμως ένα απαραίτητο ρητορικό σύμβολο που καταδεικνύει ότι πολλά από τα θέσφατα των προηγούμενων δεκαετιών σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο έχουν καταρρεύσει με πάταγο συμπαρασύροντας μαζί τους πρόσωπα, διαδικασίες και αστικούς μύθους που τα συντηρούσαν.

Όπως ο τίτλος «ΕΡΕ» ήρθε να επιβεβαιώσει τη ριζοσπαστικοποίηση της Κεντροδεξιάς με σαφείς αποστάσεις από παρωχημένες διχαστικές πρακτικές του μεσοπολέμου και ο αντίστοιχος «Νέα Δημοκρατία» ήταν το σημειολογικό επιστέγασμα της προσπάθειας για εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης δημοκρατικής περιόδου χωρίς αποκλεισμούς.

Η «Νέα Ελλάδα» ονοματοδοτεί με τον πιο χαρακτηριστικό και συνάμα πατριωτικό τρόπο το διακύβευμα της νέας εποχής που ανοίγει για τη χώρα. Μια εποχής στην οποία οφείλουμε να σχεδιάσουμε και εκτελέσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, να ολοκληρώσουμε την διοικητική αναδόμηση, να αναβαθμίσουμε τις θεσμικές βάσεις του συστήματος και την αμφίδρομη σχέση του με την κοινωνία.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS