Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Το παιχνίδι με τη ΔΕΗ"

Το πολιτικό, συνδικαλιστικό παιχνίδι που εξελίσσεται γύρω από την μετοχοποίηση, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα σκληρό και αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου πιέζουν για την ταχύτερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και στηρίζουν την στρατηγική τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή στην πώληση πολλών παραγωγικών μονάδων της. Είναι γεγονός ότι και στο θέμα της ΔΕΗ οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει την ευρωπαϊκή προσαρμογή μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις των πιστωτών μας είναι ανιδιοτελείς. Επιδιώκουν την προώθηση των δικών τους πολυεθνικών επιχειρήσεων σαν αντάλλαγμα για την στήριξή τους στην ελληνική οικονομία.


Χειρισμοί με μεγάλο κόστος
Οι πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου δεν πρέπει να επιμείνουν στην ταχύτατη προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων. Με το σημερινό οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι κατώτερα των προσδοκιών και δεν θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην διαχείριση του χρέους. Χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη στρατηγική μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και η θεωρία σύμφωνα με την οποία μπορούν να εξασφαλιστούν 50 δισ ευρώ μέσα από ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε διάστημα λίγων ετών, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου οφείλει να βάλει σε τάξη και τους ιδιώτες που έχουν επενδύσει στον ενεργειακό τομέα με ένα καθεστώς που καταλήγει στην άμεση ή έμμεση επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι άλλο πράγμα οι επενδύσεις με όρους της υπό διαμόρφωση αγοράς και άλλο οι διαπλεκόμενες εξυπηρετήσεις στο όνομα της αγοράς.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ καλούνται και αυτοί να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Με βάση το νόμο του 1999 που άνοιξε τον δρόμο για τις μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ και έχει την υπογραφή του τότε υπουργού Ανάπτυξης, κ. Βενιζέλου, απολαμβάνουν προνομίων που είναι αδιανόητα για την σημερινή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση. Το Δημόσιο επιδοτεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ με 700-800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι "παχιές γάτες" της συντεχνίας καλοπερνάνε στέλνοντας τον λογαριασμό στους μη προνομιούχους συμπολίτες μας που καλύπτουν με το υστέρημά τους το τεράστιο ποσό της ετήσιας επιδότησης.
Του Γιώργου Κύρτσου
ΠΗΓΗ: CITYPRESS

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS