Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Χέλμουτ Σμιτ: «Βοηθήστε την Ελλάδα»

«Βοηθήστε δραστικά την Ελλάδα για να αντιµετωπίσει την κρίση του χρέους της!». Αυτή την έκκληση απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Σοσιαλδηµοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερµανίας Χέλµουτ Σµιτ µε άρθρο του που δηµοσιεύεται σήµερα στην εφηµερίδα «Ντι Τσάιτ».

«Αυτό ισχύει και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναµία πληρωµών έναντι των ξένων πιστωτών της», τονίζει ο ηλικίας 91 ετών πρώην καγκελάριος. «Ακόµα και τότε – και µάλιστα τότε ακριβώς! – θα είναι πολύ σηµαντικό να συµβάλει η Ευρώπη στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας». Ο παλαίµαχος πολιτικός ζητά επίσης σεβασµό για την Ελλάδα ως κοιτίδα της ∆ηµοκρατίας, της Αναγέννησης και του ∆ιαφωτισµού. Ο Χέλµουτ Σµιτ εκτιµά ότι «δεν έχουµε κρίση του νοµίσµατος του ευρώ, αλλά µια κρίση χρέους µεµονωµένων µικρών χωρών της ευρωζώνης». Υποστηρίζει δε ότι «ακόµα και η χρεοκοπία ενός µεµονωµένου, µικρού κράτους-µέλους θα είχε απλώς µια παροδική ψυχολογική επίδραση».



Ο πρώην καγκελάριος ζητά από την Ε.Ε. να καταρτίσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραµµα βοήθειας, το οποίο «θα πρέπει να ακολουθεί βασικούς κατευθυντήριους άξονες, όπως απασχόληση, παραγωγικότητα και λαϊκό εισόδηµα». Σηµειώνει ότι πρέπει να δοθεί µια προοπτική ευηµερίας στους έλληνες πολίτες µέσα από συγκεκριµένα έργα. «Για παράδειγµα, η ενσωµάτωση της Ελλάδας σε µια στροφή στον ενεργειακό τοµέα, έτσι ώστε να µπορεί να εξαχθεί ηλιακή ενέργεια από την Αθήνα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη».

Ο Σµιτ έχει ασκήσει από πολύ νωρίς κριτική στους χειρισµούς της Μέρκελ και του Σόιµπλε για τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετώπισαν την κρίση. «Χρειαζόµαστε ανθρώπους στα υψηλά αξιώµατα που να καταλαβαίνουν τον σηµερινό οικονοµικό κόσµο», έλεγε τον περασµένο ∆εκέµβριο σε συνέντευξή του στη «Χάντελσµπλατ». «Η σηµερινή γερµανική κυβέρνηση αποτελείται όµως από ανθρώπους που µαθαίνουν τη δουλειά στην πορεία. ∆εν έχουν εµπειρία στις παγκόσµιες πολιτικές ή οικονοµικές υποθέσεις». (Διαβάστε περισσότερα...)



ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4636663


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS