Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΘΕΣΜΟΙ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΝΔ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Νέα εποχή, νέα κόμματα;

Οι σημαντικές πολιτικοκοινωνικές αναταραχές πάντα, αργά ή γρήγορα, ακολουθούνται κι από αντίστοιχες θεσμικές πρωτοβουλίες. Κινήσεις δηλαδή που αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό με βάση τις νέες κοινωνικές ανάγκες και δημιουργούν το αναγεννημένο πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος που κατορθώνει τελικά να ανακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι κοινό μυστικό ότι σε μια παρόμοια εποχή βρισκόμαστε και τώρα με τις σχετικές εξελίξεις να βρίσκονται μπροστά μας, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο χώρο της Κεντροδεξιάς η μεταπολεμική εποχή έφερε μαζί της και την αντικατάσταση του Συναγερμού από την ΕΡΕ, όπως και η μεταπολίτευση οδήγησε στη δημιουργία της Νέας Δημοκρατίας. Αντίστοιχες υπήρξαν οι διαχρονικές διεργασίες και στο χώρο της κεντροαριστεράς. Όπως εγκαίρως είχαμε περιγράψει στο «Ένα βήμα μπροστά από τη ΝΔ» οι σοσιαλδημοκρατικές και οικολογικές δυνάμεις κάτω από την πίεση των καιρών οδηγούνται στη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού.

Μετά την εκλογή Σαμαρά ως προέδρου της παράταξης και τις ραγδαίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, η ανασύνθεση του Κεντροδεξιού χώρου άρχισε να συζητιέται ευρύτατα. Ο καθένας βέβαια με τη δικιά του οπτική και επιχειρηματολογία, τα ιδιαίτερα κίνητρα του. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι των γεγονότων κι ότι δεν επιχειρήθηκε τότε κάτω από την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω εσωκομματικών τριγμών και διατήρησης των ισορροπιών, φαντάζει πλέον πιο επίκαιρο παρά ποτέ.

Η ανασύνταξη της παράταξης δεν συνίσταται στους τυπικούς συμβολισμούς, αλλαγής ονόματος και συμβόλων ή στη συστράτευση επιφανών στελεχών άλλων κομμάτων (με όλη τη φόρτιση και τις μνήμες που κουβαλούν οι διαδρομές τους). Είναι η αποτύπωση της επικαιροποιημένης ιδεολογικής και θεσμικής ταυτότητας του χώρου με τον τρόπο που την είχαμε και πρόσφατα αναλύσει στο «ΝΔ: Από τη Μεταπολίτευση στη Νέα Μεταπολίτευση».

Είναι η επιτακτική ανάγκη για έναν ξεκάθαρο φιλελεύθερο οικονομικό προσανατολισμό με σαφή όρια για τον κρατικό παρεμβατισμό κι ένα λειτουργικό κι ανταποδοτικό κοινωνικό κράτος. Είναι η περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση αυτονόητων εννοιών δικαιοσύνης, ισονομίας, αξιοκρατίας. Είναι η κομματική αναδιοργάνωση σε βάσεις αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και η ανάδειξη δημιουργικών δυνάμεων στο πολιτικό προσκήνιο.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS