Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Η επόμενη μέρα του Αντώνη Σαμαρά

Μετά από ένα εξάμηνο αμφιβολιών, πιέσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων κλείνει ένας πολιτικός κύκλος διαχείρισης του μνημονίου, που αφήνει πίσω του την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας, την εμπέδωση της σταθερής Ευρωπαϊκής μας παρουσίας και την εκταμίευση συσσωρευμένων χρηματοδοτικών δόσεων. Το τίμημα αυτών των θετικών εξελίξεων ήταν η συνέχιση των μισθολογικών περικοπών και η αύξηση της φορολόγησης, με στόχο η επόμενη χρονιά να αποδειχτεί επιτέλους η πρώτη, εδώ και πολύ καιρό, δημοσιονομικά υγιής περίοδος.

Όπως είχαμε περιγράψει και στο «Πως αυτά τα επώδυνα μέτρα θα είναι τα τελευταία», υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε όντως να πρόκειται για το τελευταίο πακέτο περιορισμού των εισοδημάτων. Αν μάλιστα προσθέσουμε την προοπτική πλήρους εξόφλησης των κρατικών οφειλών προς τρίτους και τις χαμηλές προσδοκίες του προϋπολογισμού για έσοδα από τη φοροδιαφυγή που μπορεί να διαψευστούν από τη λειτουργία, της αναμενόμενης για την ερχόμενη Άνοιξη, φορολογικής μεταρρύθμισης, οι πιθανότητες μιας τέτοιας θετικής προοπτικής είναι πλέον απτές.

Η επόμενη μέρα για τον πρωθυπουργό, περιλαμβάνει ταχύτατες μεταρρυθμιστικές δράσεις σε τέσσερα επίπεδα.

- Αλλαγή στη δομή της κρατικής λειτουργίας: Από έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό, ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, έως την ολοκλήρωση, αποδοτικών και με συνοχή, οργανογραμμάτων στην κρατική μηχανή.

- Προσέλκυση επενδύσεων: Όπως αναφέραμε και στο «Το προσωπικό στοίχημα Σαμαρά για τις επενδύσεις», ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βελτιώσει όλους τους παράγοντες που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και με την προσωπική του εμπλοκή θέλει να επιβεβαιώσει το διαρκή προσανατολισμό του στην αλλαγή της ψυχολογίας απέναντι στην Ελλάδα, ως αναπτυξιακό προορισμό.

- Κοινωνική συνοχή - δικαιοσύνη: Φορολογική ανασύσταση, αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα, στοχευμένες κοινωνικές παροχές που αμβλύνουν αδικίες και δημιουργούν ευκαιρίες για τους ασθενέστερους.

- Κομματικές διεργασίες: Για ένα κόμμα με σύγχρονες, ανοιχτές δομές, ουσιαστική αξιολόγηση στελεχών, διαδραστικότητα και αντιστοίχηση με τις κοινωνικές διεργασίες, στηριγμένο σε ένα πρότυπο αξιών και συνέπειας που υπηρετεί ένα διακριτό, επικαιροποιημένο ιδιεολογικό στίγμα.

Τέσσερις δράσεις που η ολοκλήρωση τους με όρους σύγκρουσης με τις κατεστημένες αντιλήψεις μπορεί και πρέπει να οικοδομήσει ένα άλλο πρότυπο για το ρόλο του κράτους, την παραγωγική δυναμική της οικονομίας, την προστασία των πολιτών αλλά και το ρόλο τους ως συμμετέχοντες σε ένα πιο αξιοκρατικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS