Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Μηδενικά περιθώρια για λάθη

Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης, η οποία να μη διαθέτει περίοδο χάριτος έστω και μίας ημέρας και κατά συνέπεια να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για λάθη. Ωστόσο, το μειονέκτημα αυτό αντισταθμίζεται από την τεράστια πείρα της τρικομματικής διακυβέρνησης του προηγούμενου 12μήνου.

Γνωρίζουν -τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- πόσο πιεστικά είναι τα προβλήματα και πόσο κατεπείγουσα η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων. Και γνωρίζουν ακόμη ότι οι λύσεις θα πρέπει να είναι αξιόπιστες και άμεσης, όσο το δυνατόν, απόδοσης.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η επίτευξη τέτοιων στόχων. Αλλά ούτε και αδύνατη, αν διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις, που δυστυχώς ή δεν υπήρξαν καν ή δεν τηρήθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση. Αν μη τι άλλο, η νέα κυβέρνηση γνωρίζει καλά τι δεν θα πρέπει να κάνει.

Πρώτον, η προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να διαλαμβάνει συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους. Δεν βοηθούν σε τίποτα υπερβολικά αισιόδοξες εξαγγελίες, που είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθούν.

Δεύτερον, αλαζονικές συμπεριφορές και μικροκομματικές υστεροβουλίες θα πρέπει να αποφευχθούν, γιατί οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της γενικότερης προσπάθειας και την ακύρωση των όποιων θετικών μπορεί να έχουν προκύψει στο μεταξύ.

Τρίτον, ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνος με όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και οι κατά παρέκκλιση διαδικασίες θα πρέπει να ασκούνται μόνο σε πραγματικά εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις.

Τέταρτον, τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τα κομματικά στελέχη θα πρέπει να στηρίζουν με ειλικρίνεια την κοινή προσπάθεια και να αποφεύγουν συμπεριφορές κομματικής σκοπιμότητας, οι οποίες υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα του κυβερνητικού έργου.

Γνωρίζουν καλά και ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους ότι η τρικομματική τυπικά μόνο κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα. Τα αίτια προϋπήρχαν, από τη μέρα της συγκρότησής της κιόλας. Κι αυτά ακριβώς είναι που δεν θα πρέπει να υπάρξουν στην κοινή προσπάθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63847479

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS