Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΡΙΣΤΕΡΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΛΑΟΣ , ΝΔ , ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ , NEWS - Εκλογές το… 2013 !

Το υπονόησε ο Βενιζέλος σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του για να τονίσει την εγγύηση που δίνει η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ακολούθησε η αντίστοιχη δήλωση των Επτά επί... Υφυπουργείω, στελεχών του κινήματος που προέτρεπε για ατέρμονη, μέχρι εξάντλησης της τετραετίας, συνέχιση της θητείας του σημερινού σχήματος! Ήδη οι εκλογές έχουν μετακινηθεί από την αρχική ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου, με βάση το σχεδιασμό Βενιζέλου για το PSI, κατά σχεδόν δυο μήνες με το σημερινό διακύβευμα, μέχρι νεωτέρας. να είναι η πριν η μετά το Πάσχα τέλεση τους! Άλλωστε είναι δεδομένο ότι κίνητρο για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν διαθέτουν ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κάποια από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην ΝΔ και Αριστεράς, γι’ αυτό και είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν με τεχνάσματα και προσχώματα να μεταθέσουν τη δοκιμή του πικρού ποτήριου της κοινωνικής οργής για όσο το δυνατόν αργότερα!

Το ΠΑΣΟΚ διέρχεται ιδεολογική και κομματική κρίση μεγαλύτερη ίσως κι από αυτή της χώρας κι ο όποιος υποψήφιος πρωθυπουργός επιλεγεί θα είναι ένα πρόβατο προς σφαγή κι όχι ένας «κυματοθραύστης» όπως θεωρούνταν ο Παπανδρέου το 2004! Οι ιδεολογικές αντιφάσεις κι η διάρρηξη των σχέσεων με το παραδοσιακό εκλογικό κοινό, δεν μπορούν να εξομαλυνθούν μέσα από τυπικές κομματικές διαδικασίες όπου η συμμετοχή θα είναι περιορισμένη σε σχέση με πρότερες εμπειρίες. Η φθορά από τη μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να αναστραφεί άμεσα και χωρίς εντυπωσιακές αλλαγές που απαιτούν χρόνο και κόπο και οι εκλογές φαντάζουν ως ένα επώδυνο μαρτύριο που θα επιθυμούσαν να αποφευχθεί προς το παρόν.

Από την πλευρά τους Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη βλέπουν από στασιμότητα έως διακριτή πτώση της επιρροής του και πλέον δεν σπεύδουν να υπερασπιστούν το αίτημα των εκλογών με την ίδια θέρμη, αφού αυτές μπορεί να σημάνουν ή την μη εκπροσώπηση στη Βουλή ή τη μειωμένη κοινοβουλευτική παρουσία. Αναζητούν λοιπόν με μια επίφαση υπευθυνότητας τη διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης και τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της!

Οι μόνοι που δείχνουν σταθερή στην επιλογή τους είναι η Αριστερά που προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση από την απομείωση του ΠΑΣΟΚ, κυρίως από ψηφοφόρους που διέπονταν από αριστερές ιδέες αλλά αφομοιώθηκαν στον πόλο εξουσίας που τους προσέφερε πρόσβαση σε αυτή και πιθανότατα προσωπικά οφέλη. Μόνο που αδυνατούν να αρθρώσουν ξεκάθαρο εφικτό σχέδιο για το άμεσο και μακροπρόθεσμο πλάνο για τον τόπο, περιφερόμενοι ανάμεσα στον υπαρκτό σοσιαλισμό και ρητορικές γενικολογίες περί απεχθούς χρέους και πιθανής επανόδου στη δραχμή (χωρίς να αναλύουν ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες συνέπειες κάθε ιδέας τους!).

Ο Σαμαράς που επιθυμεί τις εκλογές, αντιλαμβάνεται ότι ο νέος κύκλος που ανοίγει μετά το PSI απαιτεί μια νέα ισχυρή κυβέρνηση που θα κατανοεί και θα έχει την βούληση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως τις αναπτυξιακές πολιτικές που θα επιτρέψουν στα όποια οφέλη από το «κούρεμα» χρέους να αποδώσουν μέσω της άμεσης ανάταξης του παραγωγικού ιστού και της εκμετάλλευσης όλων των εγχώριων και διεθνών εργαλείων αναθέρμανσης της επενδυτικής δραστηριότητας.

Το ζήτημα είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν βρίσκεται με το μέρος του, κι αν κάποιοι αποφασίσουν να παρακάμψουν τα συμφωνηθέντα με πρόφαση, για μια ακόμα φορά, τη...σωτηρία της χώρας, δεν μπορεί κανείς να τους αποτρέψει από το να συνεχίσουν να κυβερνούν ακόμα κι ως το... 2013! Πάντοτε πιστεύαμε και το γράφαμε ότι οι εκλογές ήταν πιο πιθανό να γίνουν από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά.

Η συνεννόηση για την κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά τις δημοσκοπικές... αφέλειες του Παπανδρέου, έδειξε την άνοιξη ως την λογική περίοδο διεξαγωγής των εκλογών. Αν και η πολύμηνη επέκταση του βίου της, φαντάζει παράταιρη και απίθανη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε στο «βασίλειο» του παραλογισμού και του προσωπικού ωφελιμισμού που ζούμε!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS