Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ , ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Το «άλλο» Συνέδριο της ΝΔ...

Συνήθως τα κομματικά συνέδρια είτε ξεκινούν με υψηλές προσδοκίες για δομικές ανατροπές, στελεχιακή ανανέωση και ιδεολογική αναβάπτιση ή διοργανώνονται στα πλαίσια εσωτερικών ανακατατάξεων, ισορροπιών και συσχετισμών. Πολλές φορές ακόμα και οι καλύτερες των προθέσεων χάνονται μέσα στον διαδικαστικό κυκεώνα και καταλήγουν να παραμένουν φιλόδοξες διαθέσεις. Αυτό όμως το συνέδριο της ΝΔ δεν μπορεί παρά να αποτελέσει την ηχηρή εξαίρεση, τόσο για λόγους χρονικής πολιτικής συγκυρίας όσο και λόγω δεδομένων κοινωνικών απαιτήσεων.

Δεν θα αναλωθούμε στην περιγραφή του διακυβεύματος της εποχής, το κάναμε στο «Το πολιτικό διακύβευμα της νέας εποχής», ούτε με την οργανωτική και στελεχιακή ανασυγκρότηση του κόμματος, είχαμε καταθέσει την ολοκληρωμένη πρόταση μας πριν από το προηγούμενο συνέδριο στο «Η ώρα για τις αξίες και τους άξιους...». Θα επικεντρωθούμε στην ανίχνευση του επιμυθίου αυτών των δεδομένων κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων.

Στο λυκόφως της Μεταπολίτευσης, το ζητούμενο είναι η καθαρότητα του λόγου, η εντιμότητα των προθέσεων, η αποτελεσματικότητα των πράξεων. Το νέο σύστημα κρατικής διαχείρισης, το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο και φυσικά το θεσμικό πλαίσιο που θα τα διέπει δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με αξιοπιστία και κοινωνική συναίνεση, αν δεν παρουσιαστούν ως ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο με μετρήσιμους στόχους και προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως απαραίτητη συνθήκη για την επαναφορά της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα είναι η κοινωνική μετάγγιση που θα διεμβολίσει την οικογενειοκρατία, τους χαμερπείς μηχανισμούς, την πλαστή κομματική επετηρίδα. Η κοινωνία θα πρέπει να αισθανθεί ότι η απάντηση στα αδιέξοδα των καιρών μας δεν βρίσκεται στην εκτονωτική στήριξη κάθε άναρθρης κραυγής αλλά στη συντεταγμένη ανατροπή των μηχανισμών εξουσίας και την κοινωνική εξισορρόπηση των κομματικών δρώμενων.

Ένας παλιός, σκουριασμένος σωλήνας δεν μετατρέπεται σε λειτουργικό, καινούριο εργαλείο αν απλά μπαλωθεί με ένα νέο κομμάτι ίδιου τύπου ή ακόμα χειρότερα επιχειρηθεί να βαφτεί και να επιδιορθωθεί επιφανειακά. Το πιθανότερο είναι και το νέο να απορροφήσει ταχύτατα τη σκουριά του παλιού. Έρχονται στιγμές που η αντικατάσταση είναι μονόδρομος αν επιθυμούμε το έργο που επιτελούσε ο προηγούμενος σωλήνας να συνεχιστεί, να ενισχυθεί, να βελτιωθεί!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος


Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS