Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΣΤΑΣΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΛΠΙΔΑ , ΠΑΣΧΑ - Από την Ελπίδα στο άπλετο Φως

Αυτές τις μέρες γενικής κατάνυξης μπρος στα Θεία Πάθη, δεν λείπουν οι αναφορές στην ανάγκη ενδοσκόπησης, αναζήτησης των εσώτερων ισορροπιών και δυνάμεων που μπορούν να κατευθύνουν την ανθρώπινη δράση στην υπέρβαση του καθημερινού και πρόσκαιρου, στην υπομονή και την επιμονή πέρα από τις όποιες αντιξοότητες, στην εγκράτεια και την ιεράρχηση των αξιών με βάση υπαρκτές κύριες ανάγκες του ατόμου. Στην εποχή της βίαιης αναπροσαρμογής πολλών δεδομένων στη διαβίωση, στο αξιακό σύστημα, στις ευρύτερες προτεραιότητες, είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που αυτή η ενδοσκόπηση αποκτά ουσιαστικό κι όχι θεωρητικό αντικείμενο.


Ήρθε με ανορθόδοξο, απρόβλεπτο τρόπο η εποχή που ανακαλύπτουμε και πάλι την δύναμη της αξιοπρέπειας του ουσιαστικού, του απέριττου, το μεγαλείο της ευγνωμονούσας ψυχής και της ελεύθερης νόησης, την ανυστερόβουλη αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Μια εποχή που χωρίς φτιασιδώματα και αυταπάτες αντιμετωπίζουμε τα προσωπικά και εθνικά αδιέξοδα, τις μικρές ή μεγάλες «Ερινύες» μας. τους καλά κρυμμένους φόβους, την πρόκληση της αποστροφής από το σκοτάδι της δικής μας Πλατωνικής σπηλιάς  προς το αληθινό φως.

Ο δρόμος για τη Λύτρωση είναι ανηφορικός, η έκθεση στο φως επίπονη αρχικά για το ασυνήθιστο μάτι, οι αμφιβολίες για τη συνέχιση της αναγεννητικής πορείας πολλές κι επαναλαμβανόμενες, οι πειρασμοί για εγκατάλειψη της προσπάθειας, για καταφυγή στην ασφάλεια ενός απροσδιόριστου ημίφωτος που επιτρέπει  την χωρίς ενοχές, συνειδητότητα και συνέπειες αυτοδιαχείριση είναι ασταμάτητοι και αρκούντως δελεαστικοί, η αναπόληση της συνήθειας συχνά ακαταμάχητη.

Αν κάτι μας διδάσκει η μαρτυρική πορεία του Κυρίου από το Ωσανά στη Σταύρωση και τελικά την Ανάσταση, είναι ότι η βαθιά πίστη στο στόχο, η καθαρότητα του σκέπτεσθαι και του πράττειν, το ανεπιτήδευτο, το υπερβατικό, είναι τα συστατικά που ξεπερνούν και συνδυάζουν το συναίσθημα με τη λογική, την παρόρμηση με την πρακτικότητα και ενσταλάζουν την απαραίτητη σταγόνα ελπίδας για την πραγμάτωση ενός ανώτερου σκοπού. Αυτή δοξάζουμε, αυτή ζητούμε απεγνωσμένα ως φάρο αυτοπραγμάτωσης και συλλλογικού επαναπροσδιορισμού.

Καλή Ανάσταση σε όλους μας!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS