Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Κοινωνία - "Νέοι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες πρέπει να καταγραφεί στα θετικά το γεγονός ότι επιτέλους μπαίνει φραγμός στην αθρόα συνταξιοδότηση αλλοδαπών με ελάχιστα ένσημα στην Ελλάδα κάνοντας χρήση ιδιαίτερα ελαστικών ρυθμίσεων. Η μονιμότητα στην κατοικία θα έπρεπε εξαρχής να αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ..

Τέσσερις αλλαγές επιφέρει στη χορήγηση του ΕΚΑΣ η εφαρμογή της εγκυκλίου που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, υλοποιώντας τις σχετικές διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 3996/2010. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, από τις τροποποιήσεις στα εισοδηματικά κριτήρια ο αριθμός των δικαιούχων ΕΚΑΣ θα μειωθεί κατά 12.000 έως 15.000 άτομα. Ωστόσο, υπάρχει και η αντίρροπη τάση, που προοιωνίζεται αύξηση των δικαιούχων: η αύξηση συνολικά των συνταξιούχων εξαιτίας του κύματος φυγής των τελευταίων χρόνων και η επίσπευση της συνταξιοδότησης λόγω ανεργίας στις μεγάλες ηλικίες και –δευτερευόντως– η θέσπιση μιας νέας ενδιάμεσης κατηγορίας δικαιούχων του ΕΚΑΣ ανοίγει την πόρτα για την είσοδο στο σύστημα 60.000 έως 70.000 νέων δικαιούχων ΕΚΑΣ.

- Η πρώτη σημαντική αλλαγή στο νέο καθεστώς χορήγησης ΕΚΑΣ αφορά τον συνυπολογισμό και των πρόσθετων εισοδηματικών πηγών, που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν από το απαιτούμενο εισοδηματικό πλαφόν. Στο εξής, μόνο τα εισοδήματα που προέρχονται από τη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου, από την ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες και από τα προνοιακά βοηθήματα που χορηγεί το υπουργείο Υγείας, θα εξαιρούνται για να προσδιοριστεί το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα που πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ προκειμένου για να κάνουν χρήση αυτής της «ειδικής μη ανταποδοτικού τύπου παροχής» όπως ορίζεται στην εγκύκλιο.

Επομένως, για τον προσδιορισμό του απαιτούμενου εισοδήματος θα συνυπολογίζονται όλες οι άλλες πηγές, που μέχρι σήμερα καταγράφονταν σε διαφορετικό φορολογικό κωδικό. Η ρύθμιση αφορά κυρίως τα εσοδα από μερίσματα και συμμετοχές, αλλά και επιδόματα, που φορολογούνται με ειδικό τρόπο και είχαν ως συνέπεια να λαμβάνουν ΕΚΑΣ ακόμη και συνταξιούχοι με πολύ υψηλά εισοδήματα. (Διαβάστε τα περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100042_17/08/2011_452852


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS