Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS - Blogs - "Ωραία η ζωή στα... ΕΛ.ΤΑ.!"

Χρέη πρακτορείου ταξιδίων εκτελούσε τα τελευταία χρόνια το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των ΕΛ.ΤΑ., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών. Τα πακέτα διακοπών «κλείνονταν» αποκλειστικά για την ξεκούραση των συνδικαλιστών, κερασμένα από επιδοτήσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων, όμως η παλέτα των εκδρομών ήταν λίγο... περιορισμένη, φτάνοντας κατά βάση εκεί που εξαπλώνονται τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Grecotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, ήτοι της συζύγου του κ. Νίκου Σηφουνάκη.


Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή αποκαλύπτει...
το τεράστιο φαγοπότι που είχε στηθεί στους κόλπους της ΠΟΣΤ τα τελευταία 11 χρόνια, διαπιστώνοντας παράνομες επιχορηγήσεις ύψους 3.700.000 ευρώ, με ευθύνη των κατά καιρούς διοικήσεων των ΕΛ.ΤΑ. Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν από το 1999 έως το 2009 για έξοδα θερινών διακοπών εργαζομένων, όπως και για διάφορες εκδηλώσεις (για τα παιδιά των εργαζομένων), σεμινάρια κ.λπ. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι επιχορηγήσεις δόθηκαν παρανόμως από τις διοικήσεις των ΕΛ.ΤΑ., καθώς απαγορεύεται ρητά από τον νόμο περί συνδικαλισμού να επιδοτούνται δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τις διοικήσεις των οργανισμών.

Παρ' όλα αυτά η ΠΟΣΤ έχει θεσμοθετήσει στη συλλογική σύμβασή της την ύπαρξη κοινωνικών προγραμμάτων ύψους 500.000 ευρώ σε ετήσια βάση, προκειμένου να κλείνονται οκταήμερα πακέτα καλοκαιρινών διακοπών για το σύνολο των 10.000 ταχυδρομικών. Ομως, το διακοπο-επίδομα απολάμβαναν μόνο ορισμένες εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Εκτός από το μεγάλο φαγοπότι των συνδικαλιστών, εγείρεται και ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα. Σχεδόν στο σύνολό τους τα οκταήμερα προγράμματα κλείνονταν ως επί το πλείστον στα ξενοδοχεία της αλυσίδας Grecotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη (όπως φαίνεται και στους πίνακες). Διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου είναι η Μαρί Δασκαλαντωνάκη, σύζυγος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σηφουνάκης μέχρι τον ανασχηματισμό του 2010 ήταν υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, άρα και πολιτικός προϊστάμενος των ΕΛ.ΤΑ., επομένως η επιλογή των Grecotel από τους συνδικαλιστές κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να είναι.

Η συμμετοχή του κ. Σηφουνάκη στην υπόθεση των ΕΛ.ΤΑ. δεν εξετάζεται στο πλαίσιο του πορίσματος, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Για τη συγκεκριμένη πτυχή του σκανδάλου στα ΕΛ.ΤΑ. έχει καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Νικολόπουλος.

Η περίπτωση των ΕΛ.ΤΑ. θυμίζει αρκετά την πρόσφατη υπόθεση των επιχορηγήσεων της ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της ΔΕΗ, με τη διαφορά ότι η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛ.ΤΑ. δεν ήταν υποχρεωμένη να δικαιολογεί πού κατέληγαν τα ποσά που εισέπραττε. Δηλαδή, δεν προσκόμιζε κανένα παραστατικό ή τιμολόγιο που να αποδείκνυε τον τελικό προορισμό των χρημάτων. Ακόμη, μέσω των συμβάσεων, παρακρατεί εισφορές οκτώ έως 12 ευρώ από τους εργαζομένους στα Ταχυδρομεία, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να συγκεντρώνει 12.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλόπουλος υποστηρίζει ότι όλα γίνονταν σύννομα, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι, ενώ κατηγορεί τον κ. Ρακιντζή ότι, όπως και στην περίπτωση της ΓΕΝΟΠ, προβαίνει σε διασταλτική ερμηνεία του νόμου.


Τα καταλύματα με βάση τα δημοσιοποιημένα προγράμματα διακοπών των ΕΛ.ΤΑ.

Προτεινόμενα καταλύματα 2011

Grecotel Rhodos Royal Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel Royal Park Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel Lakopetra Beach Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel Ilia Palms Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel Pella Beach Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Classical Philoxenia Hotel Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Panorama Hotel Ομιλος Λεπτού
Domotel Agios Nikolaos Ομιλος Domotel


Προτεινόμενα καταλύματα 2010

Grecotel Kos Imperial Thalasso Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel Eva Palace Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel Lakopetra Beach Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel Ilia Palms Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel El Greco Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Grecotel Pella Beach Ομιλος Δασκαλαντωνάκη
Pallini beach and Athos Palace Ομιλος επιχειρήσεων Γρηγοριάδη (G hotels)
Crithoni's Paradise Hotel Ομιλος Αφοί Ασβεστά
Kanali Beach hotel Ομιλος Αφοί Δήμα

Εφημ. Δημοκρατία

ΠΗΓΗ: CITYPRESS.GR
http://citypress-gr.blogspot.com/2011/08/blog-post_9257.html


Share


Tags: BLOGS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS