Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - 2004 , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΘΕΣΜΟΙ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Επτά χρόνια Ολυμπιακής... «φαγούρας» !

Τέτοιες μέρες του Αυγούστου, επτά χρόνια πριν, οι προβολείς της παγκόσμιας δημοσιότητας φώτιζαν την κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους στην έναρξη του κορυφαίου αθλητικού δρώμενου. Στομφώδεις λόγοι από ντόπιους και διεθνείς παράγοντες εξαίρουν το αθάνατο πνεύμα μας αλλά και την ικανότητα των σύγχρονων Ελλήνων να αρθούν στις υψηλές απαιτήσεις ενός τόσο σύνθετου κι επίπονου εγχειρήματος όπως η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων. Λίγα χρόνια μετά, στη σύγχρονη Ελλάδα που κινείται ανάμεσα στην προοπτική οικονομικής πτώχευσης και στην αναζήτηση των λόγων της παρακμής (πολιτικής και αξιακής), από την αστερόσκονη του 2004 έχει απομείνει μόνο η «φαγούρα» από την αποκάλυψη των σκανδάλων που συνόδευαν το χρονικό από την ανάληψη ως την τέλεση των αγώνων.


Μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε με το κίνητρο της «χρυσής» Ολυμπιακής ευκαιρίας, που θα έφερνε την μετεξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας και θα συμπαρέσυρε μαζί της παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος. Αντ’ αυτού, η χώρα βίωσε την βίαιη ανακατανομή πλούτου μέσα από το άγουρο χρηματιστηριακό «ποντάρισμα». «Επένδυσε» στη συντήρηση των διαπλεκόμενων οικονομικών δομών και των ψηφοθηρικών πολιτικών διαδικασιών που διατηρούσαν υψηλά το δημόσιο χρέος (υπερκοστολογήσεις, προμήθειες, υπέρογκο και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα, αντιαναπτυξιακό νομικό και φορολογικό περιβάλλον).

Ανέδειξε σε υπέρτατο αγαθό τον άσκοπο καταναλωτισμό και την επίπλαστη ευδαιμονία. Συνέτεινε στην καταδυνάστευση των αξιών από την εικονική μιντιακή καταξίωση. Απέτυχε παταγωδώς να δημιουργήσει τις συνθήκες για εκμετάλλευση του ξεχωριστού αυτού γεγονότος, αφήνοντας απλά διάσπαρτα έργα υποδομών, εντελώς αναξιοποίητες αθλητικές εγκαταστάσεις κι ένα κλίμα αμφίβολων δυνατοτήτων για το μέλλον του τόπου.

Σήμερα θύτες και θύματα, ταγοί και ακόλουθοι ομονοούμε στην ανάγκη ανάδειξης των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Αναζητούμε το προσωπικό και τις δομές που θα φέρουν την επανεκκίνηση σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Άραγε δείχνουμε να έχουμε διδαχθεί οτιδήποτε από την εμπειρία της οργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων ή οι κατεστημένες νοοτροπίες και διαδικασίες παραμένουν ακόμα πιο ισχυρές από όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε;

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS