Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - "Ο Πέτρος κι ο λύκος"

Της Ξένιας Κουναλάκη

Eχει ένα μπρεχτικό στοιχείο αυτή η βίαιη κοινωνική αναδιάταξη που συντελείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι το ιδανικό σκηνικό για τη Τζένη των Πειρατών να θριαμβολογήσει για τη διάσωση του μπορντέλου, του μοναδικού κτιρίου που μένει ακόμη όρθιο στην πόλη. Κι όταν κληθεί να αποφασίσει ποιος θα κρεμαστεί, θα απαντήσει: «Ολοι» και πάνω από τα κουφάρια θα πει: «Ετσι». Το «μαύρο καράβι» του Μπέρτολτ δεν ήρθε, ήρθαν όμως ο κανιβαλισμός και η μικρόψυχη χαιρεκακία, όπως διαπιστώνουμε από τον καθημερινό αλληλοσπαραγμό της ελληνικής κοινωνίας.

Τελευταίο σύμπτωμα αυτής της ζοφερής ατμόσφαιρας είναι η σταύρωση του λαϊφστάιλ και του Πέτρου Κωστόπουλου. Το ενοχλητικό της υπόθεσης είναι ότι αίφνης κάποιοι ανακάλυψαν τις αδυναμίες και τα λάθη του ιδρυτή του ΚΛΙΚ και της ΙΜΑΚΟ, ακριβώς τη στιγμή που οι δικαστικοί κλητήρες προχωρούσαν στην κατάσχεση των σπιτιών του και των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην άλλοτε κραταιά ναυαρχίδα του ελληνικού περιοδικού Τύπου.

Ο κ. Κωστόπουλος χρίσθηκε το τελευταίο 48ωρο σύμβολο του νεοπλουτισμού των άπληστων 90s, προαγωγός της γκλαμουριάς και εμπνευστής μιας σεξιστικής και αμοράλ συνθηματολογίας. Εν μέρει ισχύουν όλα αυτά. Αλλά οι καταναλωτές όλων αυτών ποιοι ήταν; Ποιοι στοιβάζονταν στα μαγαζιά που αναδείκνυε μέσα από τις στήλες των περιοδικών του; Ποιοι ντύνονταν με βάση τις συμβουλές του; Ποιοι πουλούσαν μαγκιά και εκτόξευαν εξυπνάδες με τη σέσουλα, αποστηθίζοντας τα editorial του; Ποιοι έκαναν Κυψέλη τα Χουλάκια της Μυκόνου;

Όλοι οι (λαθρ)αναγνώστες του ΚΛΙΚ και του ΝΙΤΡΟ, οι τυχαίοι(;) ακροατές των ραδιοφώνων του και των εκπομπών του, Ντοστογιέφσκι και Προυστ διάβαζαν στον ελεύθερο χρόνο τους; Τρίτο πρόγραμμα ήθελαν να ακούν στο ραδιόφωνο; Και το κανάλι της Βουλής παρακολουθούσαν στους δέκτες τους; Ολοι αθώοι είμαστε κι ο Πέτρος ο μοναδικός ένοχος; (Κάπως σαν ημερίδα του ΚΚΕ ακούγεται αυτό: οι βλαβερές συνέπειες του ΚΛΙΚ για την ελληνική νεολαία).

Tρίβουν τα χέρια τους διάφοροι συμπλεγματικοί που δεν κατάφεραν να χωνέψουν την ενσάρκωση του greek dream στο πρόσωπο του Πέτρου Κωστόπουλου, τη διαδρομή Βόλος-Αθήνα-Παρίσι-Φιλοθέη-Μύκονος. Επιχαίρουν που η εκδρομή του ολοκληρώνεται και πάλι στον Βόλο. Δύσκολα μπορεί κανείς όμως να πιστέψει πως βαθιά μέσα τους δεν θα ήθελαν να είναι στη θέση του, πλούσιοι, διάσημοι, κοσμικοί με όμορφη γυναίκα και παιδιά.

Δεν σκέφτονται τέλος όλοι αυτοί που λιθοβολούν το πρώην (κρυφό) ίνδαλμά τους ότι, σύμφωνα με τη δική του μαρτυρία, κάποια στιγμή έφτασαν να απασχολούνται στην ΙΜΑΚΟ πάνω από 500 άνθρωποι. Οι οποίοι σήμερα είναι άνεργοι. Ολο αυτό το πάθος και μίσος κατά του Κωστόπουλου («Καλά να πάθει») στρέφεται τελικά και εναντίον των-εξ ορισμού-αθώων υπαλλήλων του.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_23/02/2012_429451

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS