Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - "Η ανταγωνιστικότητα να γίνει το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης"

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Τη σημασία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας γενικά και των ελληνικών επιχειρήσεων ειδικότερα, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει. Το ζήτημα αποκτά τώρα μεγαλύτερη σπουδαιότητα, αφού από αυτήν εξαρτάται το μέλλον της χώρας γενικώς, αλλά και των πολιτών ειδικότερα.

Με την ολοκλήρωση του PSI και τη λήψη του δανείου των 130 δισ. ευρώ, η ανταγωνιστικότητα πρέπει να γίνει το πρώτιστο, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης. Κι όταν λέμε ανταγωνιστικότητα δεν εννοούμε αυτήν την καρικατούρα, αυτήν τη βλακεία με τους κατώτερους μισθούς.

Εννοούμε τη φορολογία των επιχειρήσεων, την αδειοδότηση, τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, την πάταξη της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, την εξάλειψη της διαφθοράς, την εισαγωγή της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τη λειτουργία του Δημοσίου, τις αλλαγές στην παιδεία ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες της οικονομίας, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, το μάνατζμεντ.

Ο κατάλογος είναι μακρύς, αλλά αν θέλουμε να βαδίσουμε στην έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και στη δραχμή να πηγαίναμε, δεν θα λύναμε κανένα, μα κανένα πρόβλημα αν δεν δημιουργούσαμε ανταγωνιστική οικονομία.

Αυτά που ισχυρίζονται οι οπαδοί της εξόδου από το ευρώ, ότι δηλαδή μόνο με την επιστροφή στη δραχμή θα λύναμε το θέμα της ανταγωνιστικότητας, βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Γιατί η υποτίμηση του νομίσματος θα έστελνε στα ύψη τον πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα διέβρωνε την ανταγωνιστικότητα και θα απαιτούσε νέα υποτίμηση του νομίσματος. Δηλαδή η χώρα θα έμπαινε σε ένα άλλο σπιράλ θανάτου.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22793&subid=2&pubid=63619650

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS