Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - "Να προλάβουμε τα χειρότερα"

Του Γιώργου Κύρτσου

Οι αποφάσεις του Eurogroup, εάν συνδυαστούν με την παραδοσιακή πολιτική, διοικητική αδράνεια που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, θα οδηγήσουν σε δραματικό αδιέξοδο.

Η δέσμευση σε ειδικό λογαριασμό των χρημάτων που απαιτούνται για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους θα οδηγήσει, εντός του 2012, σε εσωτερική στάση πληρωμών, εάν δεν μειωθούν δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Μια ματιά στις αστοχίες του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 και στην εντυπωσιακή απόκλιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 από τους στόχους που τέθηκαν μόλις πριν από 2 μήνες μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εσωτερική στάση πληρωμών απ’ ό,τι νομίζουμε.

Το παράδειγμα του Μόντι

Για να μη βρεθούμε χωρίς μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου πρέπει να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο. Η παραδοσιακού τύπου διαχείριση της κρίσης απλώς αναπαράγει το αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να προχωρήσει στη ματαίωση μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως είναι η προμήθεια ακόμη δύο γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 έναντι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι αδιανόητο να πετάμε δισεκατομμύρια σε αμφίβολης αμυντικής αξίας οπλικά συστήματα, όταν η βασική εθνική απειλή που αντιμετωπίζουμε έχει σχέση με την κακή πορεία της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μόντι προχώρησε ήδη στη ματαίωση μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας του και επέβαλε φορολογία στην εκκλησιαστική περιουσία που χρησιμοποιείται άμεσα ή έμμεσα για εμπορικούς σκοπούς. Τα σχετικά έσοδα του ιταλικού Δημοσίου προβλέπεται να φτάσουν τα 700-800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μόντι έδωσαν το καλό παράδειγμα στο πολιτικό, διοικητικό σύστημα, παραιτούμενοι από τις προεδρικές και τις πρωθυπουργικές αποζημιώσεις τους. Έφτασε η ώρα να αναλάβει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό τις ευθύνες του έναντι των φορολογούμενων πολιτών, ακολουθώντας το καλό παράδειγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς το παρόν, μόνο δήμαρχοι ιταλικών πόλεων παραιτήθηκαν από τους μισθούς τους για να βοηθήσουν τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα.

Δικαστικοί λειτουργοί, βουλευτές, ανώτατοι κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες, αυτοδιοικητικοί παράγοντες προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της πρωτοβουλίας του κ. Παπούλια και την πραγματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Πρέπει να βάλουν στο τραπέζι ένα σημαντικό τμήμα των αποδοχών και των προνομίων τους για να μη φτάσουμε, σε διάστημα λίγων μηνών, στο δημοσιονομικό αδιέξοδο και στην κοινωνική έκρηξη.

Επιβάλλονται κι άλλα μέτρα διαχείρισης της κρίσης, που ξεπερνούν κατά πολύ το πλαίσιο της παραδοσιακής πολιτικής. Χρειάζεται, για παράδειγμα, η επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ μεικτά το μήνα σε όλες, χωρίς εξαίρεση, τις συντάξεις που έχουν σχέση με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα ενδεικτικά μέτρα που αναφέρουμε κινούνται εκτός παραδοσιακού πλαισίου, αλλά είναι φανερό ότι χωρίς την αναγκαία οικονομική και κοινωνική υπέρβαση δεν πρόκειται να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

ΠΗΓΗ: CITYPRESS
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=96108

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS