Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Ο Βασιλιάς «απεβίωσε», ζήτω ο Βασιλιάς...

Με εμφανή συναισθηματική φόρτιση ο Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναπόλησε τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει διαχρονικά για διάφορα ζητήματα (περιβάλλοντας τες με μια αίσθηση αντισυμβατικότητας συχνά λησμονώντας τις συνέπειες κάποιων από αυτές!) και πήρε ένα μεγαλειώδες παρατεταμένο χειροκρότημα όταν δήλωσε ότι θα μπορούσε να μην είναι κι ο ίδιος πρωθυπουργός σε μια νέα κυβέρνηση. Κάποιοι θεώρησαν ότι ξέμπλεξαν με τον Παπανδρέου, μετά από τέσσερα χρόνια εσωκομματικής αναμονής, και προετοιμάστηκαν για την ενθρόνιση του νέου «βασιλέα» Ευάγγελου Βενιζέλου! Μάλλον η πίεση των ημερών και η ταχύτητα των εξελίξεων δεν τους επέτρεψε να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα των λεγομένων του πρωθυπουργού.

Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή. Δεν δήλωσε επίσημα παραίτηση, αλλά απλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος επικεφαλής στην επόμενη κυβέρνηση! Δεν αναφέρθηκε σε μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές! Σκοπός του νέου σχήματος δεν θα είναι απλά η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και η παραπομπή της πολιτικής διαχείρισης των συνεπειών στο μετεκλογικό σκηνικό, αλλά η πιστή εκτέλεση όλου του πακέτου!

Ο στόχος του πρωθυπουργού δεν ήταν εξαρχής η συμφωνία σε μια διαδικασία που θα απέτρεπε την άμεση πτώχευση της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή (μια προοπτική που έγινε πιο κοντινή μετά τις επικίνδυνες δημοψηφισματικές αναζητήσεις του!). Αποζητούσε έναν τακτικισμό που θα εξασφάλιζε στους δανειστές την απρόσκοπτη εκτέλεση όλων των παρελκόμενων της πρόσφατης συμφωνίας και θα έδινε μια εικόνα συναινετικής διάθεσης στους εντός κι εκτός της χώρας θιασώτες της ακολουθούμενης πολιτικής, δεσμεύοντας απολύτως τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Όσοι λοιπόν επιχαίρουν εντός ΠΑΣΟΚ, ας κρατήσουν πολύ μικρό καλάθι για τις άμεσες εξελίξεις. Όσοι πάλι από το πολιτικό σκηνικό διατίθενται άκριτα να συμβάλλουν στο σχηματισμό μιας οποιαδήποτε κυβέρνησης ανεξαρτήτως του διακυβεύματος της πολιτικής, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την κοινωνική πραγματικότητα ή δεν μπορούν να τιθασεύσουν το άκρατο πάθος τους για πάση θυσία συμμετοχή στη νομή της εξουσίας.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS