Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Ο Σαμαράς πέταξε το γάντι...

Εκεί που φάνηκε πως με τις εκατέρωθεν δηλώσεις το θέμα της διατυπωθείσας άποψης από τον κ. Μ. Βορίδη, ότι η πολιτική Α. Παπανδρέου είναι υπόλογη για την σημερινή δυσμενή κατάσταση στην Ελλάδα, αίφνης το αναζωπύρωσε ο χθεσινός λόγος του κ. Α. Σαμαρά.

Κι ενώ δεν σχολιάσθηκε αρκούντως, ίσως λόγω της αργίας ή του εξέχοντος θέματος της συμφωνίας με την Τρόικα που επισκίασε τα άλλα, θα μου επιτραπεί να το θεωρήσω αρκετά σοβαρό για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Όπως άλλωστε, κάθε τι που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε οποιοδήποτε κόμμα εξουσίας.

Ο κ. Σαμαράς δεν αρκέσθηκε απλώς σε διασαφήνιση της θέσης της Ν.Δ. όπως έπραξε την πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το θέμα. Αλλά χρησιμοποίησε εκφράσεις -ήσαν του κειμένου ή της στιγμής;- που τον φέρουν σε ευθεία αντιπαράθεση τον κ. Βορίδη κυρίως, αλλά και τον κ. Πολύδωρα. Είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός: ««Πολιτική δεν είναι να λέει ο καθένας ό,τι τού ’ρχεται ή ό,τι θυμάται».

Ο «καθένας» όμως, είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Αν μετά από αυτό δεν παραιτηθεί ο κ. Βορίδης, θα πρέπει να σκέπτεται την αντικατάστασή του ο κ. Σαμαράς, τοποθετώντας στην θέση του κάποιον που δεν θα λέει «ό,τι τού ’ρχεται», εκθέτοντας το κόμμα. Ένα από τα δύο πρέπει να συμβεί, μετά τους οξείς χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού.
Επίσης αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός «τι θα πουν τα παιδιά μας, αν την ώρα που πάμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για τα παλιά;».
Τι συμβαίνει και όξυνε το εσωκομματικό κλίμα ο κ. Σαμαράς; Μια πρώτη σκέψη είναι πως ο κ. Βενιζέλος δεν ικανοποιήθηκε από την πρώτη τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, την οποία ίσως θεώρησε χλιαρή, και απαίτησε πιο δυναμική αντιμετώπιση. Ένας άλλος λόγος μπορεί να προέρχεται από το γεγονός πως υπήρξαν πολλοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. που τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Βορίδη, και ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλησε να σταματήσει την επέκταση του φαινομένου.

Στέκουν αυτοί οι δύο λόγοι, αλλά υπάρχει μια παράμετρος που με προβληματίζει. Ότι δηλαδή, θα μπορούσε η καταδίκη των δηλώσεων Βορίδη περί Παπανδρέου να γίνει με τρόπο που δεν θα τον «έστελνε απέναντι». Διότι αυτό έγινε στην ουσία. Τι είδους συνεργασία των δυο τους μπορεί να υπάρξει στο εξής, μετά τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο βουλευτής του κόμματος, ο οποίος μάλιστα αντιλαμβάνεται, πως το μέλλον του στην πολιτική μένει στάσιμο, αν παραμείνουν τα πράγματα στο κόμμα όπως έχουν;

Έχει προσεχθεί άραγε, πως ο κ. Α. Σαμαράς ακολούθησε την τακτική του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν έχανε την ευκαιρία να μειώσει τον -τότε- βουλευτή του; Πρόκειται άραγε για φόβο, μήπως ο κ. Βορίδης εξελιχθεί σε δελφίνο και επιδιώκουν να «τον κοντύνουν»; Άλλωστε, τόσο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όσο και οι σύμβουλοί του, γνωρίζουν δύο πράγματα.

Πρώτον, πως η οικογένεια Βορίδη είχε στενή σχέση με το καραμανλικό περιβάλλον, με τον θείο του Ευτύχιο Βορίδη να είναι ο μόνιμος οικογενειακός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως και η θεία του Ντόντα-Γουλανδρή Βορίδη. Και ταυτόχρονα υπάρχουν ισχυροί εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες που υποστήριξαν την πολιτική πορεία του.

Δεύτερον, είναι μεγάλος ο αριθμός των δεξιών-καραμανλικών βουλευτών και στελεχών, που εκτιμούν ότι η ΝΔ μετατρέπεται σε ΠΟΛ.ΑΝ. και που δεν θα αποδεχθούν την αλλαγή της ονομασίας της σε «Νέα Ελλάδα». Είναι αλήθεια πως ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει πρόθεση να επανέλθει στην αρχηγία του κόμματος, αλλά οι περί αυτόν μετ’ ευκολίας θα σταθούν δίπλα σε όποιον τον εκφράσει.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρώ πως ανοίγει ένα κεφάλαιο στη Ν.Δ. Η διατήρησή της στην εξουσία -όπως συμβαίνει σε κάθε κόμμα- εμφανίζει πάντα μια ενότητα μεταξύ στελεχών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υποβόσκει η ενόχληση, που αναλόγως των συνθηκών μπορεί να ξεπεράσει τον ψίθυρο.

Ο κ. Α. Σαμαράς πέταξε το γάντι. Ο κ. Μ. Βορίδης και οι περί αυτόν -εντός κι εκτός του κόμματος- θα το σηκώσουν;

Ο Μακεδών

ΠΗΓΗ: APOSPASMA.GR
http://www.apospasma.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/520443/Default.aspx

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS