Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Wall Street Journal: Αλλάζει στάση η Γερμανία"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ Όπως αναφέρουμε και στο κεντρικό άρθρο, τα επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και οι απόπειρες εκφοβισμού των Ελλήνων πολιτών, δεν αρκούν για να δοθεί λύση στα συνολικά αδιέξοδα της ζώνης του Ευρώ. Οι ατέρμονες συζητήσεις για το αυτονόητο (την οικονομική στήριξη της Ελλάδας έως ότου οδηγηθεί στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης) δεν προσφέρουν όραμα και λύσεις στα δομικά προβλήματα της Ε.Ε. Το ζήτημα πάντως για τη χώρα μας είναι οι όροι και οι συνθήκες της υπαγωγής στο νέο μηχανισμό μετά το 2013. Εκεί κρύβονται οι νέες μεγάλες θυσίες, οι περαιτέρω εργασιακές κι ασφαλιστικές παραχωρήσεις, η ολοκληρωτικής εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Αξιωματούχοι από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν αύριο στη Βιέννη για να συζητήσουν την κρίση του ελληνικού χρέους, όπως δηλώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Η συνεδρίαση θα έχει αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας και ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς τη χώρα, στη βάση του σχεδίου εισήγησης της τρόικας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο λέει ότι θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Οικονομικών.

Η ίδια η έκθεση, η οποία θα προσδιορίζει πού βρίσκεται η Αθήνα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αναμένεται επισήμως στο τέλος της εβδομάδας, αλλά ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την «Wall Sreet Journal», οι αξιωματούχοι από τα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών πρόκειται να συζητήσουν στη Βιέννη το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ως αντάλλαγμα θα ζητήσουν μεγαλύτερες προσπάθειες από την Ελλάδα για να μειώσει τις δαπάνες, να βελτιώσει τη συγκέντρωση φόρων και να πουλήσει κρατική περιουσία υπό διεθνή εποπτεία.

Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα εκτιμάται στα 65 δισ. ευρώ.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη, πλέον, να μεταθέσει την συζήτηση περί μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να διευκολυνθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

«Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας.

Βασική θέση του Βερολίνου είναι πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να εμπλακούν σε όποια λύση προκριθεί αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους και ειδικότερα στην ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.
Αυτή η θέση συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και σταδιακά η ιδέα της εθελοντικής αναδιάταξης, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δείχνει να κερδίζει έδαφος. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS