Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πολιτική - Σαμαράς: "Λέω όχι, και εννοώ, όχι! Έχω λόγο και τον τιμώ"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Οι εποχές απαιτούν ηγέτες έτοιμους να αγωνιστούν με πάθος για τις αξίες και τις ιδέες τους. Ηγέτες που πείθουν ότι εννούν αυτά που λένε και δεν διαπραγματεύονται μικροπολιτικά τις θέσεις τους. Ηγέτες που μπορούν να συνεγείρουν την κοινωνία προς μια εθνική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Δείτε το ρεπορτάζ από την ομιλία Σαμαρά και τις αντιδράσεις...

Με υπενθύμιση της σκληρής στάσης που τήρησε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε χθες βράδυ από την Κρήτη να υπερασπιστεί την άρνησή του να προσφέρει συναίνεση, παρά τις πιέσεις. Με έντονο προσωπικό ύφος που είχε και συναισθηματικό τόνο, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του «όχι», τονίζοντας και πάλι την ανάγκη –αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ένταση προς άρση κάθε παρεξήγησης- για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

«Ξέρετε ποιος είμαι. Λέω όχι, και εννοώ, όχι! Εχω λόγο και τον τιμώ. Κάποτε αρνήθηκα να υποχωρήσω και έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου. Ύστερα γύρισα. Δεν γύρισα για να υποχωρήσω. Γύρισα για να παλέψω… Και το λάθος δεν το συνυπογράφω…» τόνισε με έμφαση ο κ. Σαμαράς.
Με τη φράση αυτή, όπως έλεγαν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση –κυβέρνηση, επιχειρηματικά συμφέροντα, κ.α.- αλλά ακόμα και σε κεντρικούς «γαλάζιους» βουλευτές που είχαν διαμορφώσει κλίμα- ειδικά μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο. την περασμένη Δευτέρα.

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς, απάντησε σε όσους επιχειρηματολογούσαν και υποστήριζαν ότι έχει κάνει στροφή, είναι πιο διαλλακτικός, χαμηλώνει τους τόνους και ετοιμάζεται να συναινέσει με την κυβέρνηση σε ένα ευρύ πεδίο.

Υπό αυτό το πρίσμα και με ξεκαθαρισμένες προϋποθέσεις, η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, που έχει στον πυρήνα της και τη διαπραγμάτευση των φορολογικών συντελεστών σε μια λογική αντίστοιχη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αποτελεί «οδηγό» για τον κ. Σαμαρά και δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, υποστήριξε ότι όπως είπε στο Ζάππειο, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά και την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, συναίνεση στο λάθος δεν δίνει. «Δεν δικαιούμαι να δώσω. Και δεν μπορώ να δώσω» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενισχύοντας το ισχυρό αντιμνημονιακό μέτωπο, εντός του κόμματός του, που είχε «μουδιάσει» τα τελευταία εικοσιτετράωρα, λόγω των σχολίων στα ΜΜΕ για αλλαγή στάσης του κ. Σαμαρά, επέμεινε με ένταση, ότι παραμένει αντίθετος στην πολιτική του μνημονίου που σκοτώνει την ελληνική οικονομία και διαλύει την Ελλάδα.

Η κίνηση του κ. Σαμαρά θεωρήθηκε επιβεβλημένη, καθώς όπως έλεγαν κορυφαίοι βουλευτές, που ανήκουν στην «προεδρική φρουρά», δεν έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το –κατ’ αυτούς- ομιχλώδες πολιτικό τοπίο που διαμόρφωναν στο παρασκήνιο ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές.

Γι’ αυτό και τόνιζαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην Κ.Ο. έδωσε απλά έναν «οδικό άξονα» συναίνεσης ως μια κίνησης καλής θέλησης, τονίζοντας όμως και την «κόκκινη γραμμή» που είναι το φορολογικό, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι παραμένει το «όχι» και εμμένει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Η ομιλία του στην Κρήτη, επιβεβαίωσε τα όσα επεσήμανε εξ αρχής «Το Βήμα», ότι παρά τις διαρροές των βουλευτών, ο κ. Σαμαράς, δεν άλλαξε γραμμή και παραμένει αμετακίνητος στον πυρήνα της στρατηγικής του και απλώς έκανε ένα ουσιαστικό βήμα στην Κ.Ο., περιγράφοντας δημόσια τους άξονες που μπορεί να συναινέσει η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να νομοθετήσουν από κοινού.

Το εμφαντικό όχι που ανέδειξε ο κ. Σαμαράς στην Κρήτη, «μούδιασε» μια ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. που υποστήριζε ότι είναι αδιανόητη η στάση του προέδρου του κόμματος. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών, εμφανίζονταν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους προβληματισμένοι, αλλά και απογοητευμένοι από τη σκληρή γραμμή του αρχηγού τους, για τον οποίο είχαν σπεύσει να μιλήσουν θετικά μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Αντίθετα, άλλοι βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Σαμαρά, θεωρούν πολύ σωστή τη στρατηγική του και λένε ότι πρέπει να συνεχίσει να κινείται στην ίδια γραμμή και οφείλουν όλοι –βουλευτές και στελέχη- να είναι μαζί του. «Πρέπει να τον στηρίξουμε και να μην αρχίζουμε κάποιοι από μας να λέμε περί συναίνεσης και περί συνευθύνης. Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη» λένε χαρακτηριστικά. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ


Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS