Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , Ε.Ε. , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Από «επιτυχία» σε... «επιτυχία» κι από υποκρισία σε... υποκρισία

Από την υπογραφή του Μνημονίου και την επιμήκυνση της αποπληρωμής με μείωση επιτοκίου έως τον τωρινό επιπρόσθετο δανεισμό του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση αυτοαναγορεύεται σε «σωτήρα» της πατρίδας από τη χρεοκοπία, θέτοντας μάλιστα κάθε φορά όσο πιο χαμηλά γίνεται τις προσδοκίες, ώστε να προσπαθήσει να παρουσιάσει ως επιτυχία ακόμα και τις πιο αυτονόητες εξελίξεις. Ταυτόχρονα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτουν με καθυστέρηση και περιορισμένη δυναμική τις περιστασιακές διαφωνίες τους με την ακολουθούμενη πολιτική, ενώ άλλοι όπως η κ. Έλσα Παπαδημητρίου «συνειδητοποιούν» ετεροχρονισμένα ότι δεν στήριξαν επαρκώς την κυβέρνηση στην μνημονιακή διαδρομή της.

Πανηγύρισαν για την «επιτυχία» του Μνημονίου που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως η μοναδική λύση εξόδου της χώρας από την κρίση, θέτοντας τον δεδομένο κίνδυνο της χρεοκοπίας που ουδείς επιθυμεί, ως την υπέρτατη εκβιαστική απειλή. Στο βωμό της «σωτηρίας» κατακρεουργήθηκαν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, περιορίστηκαν εισοδήματα, αφυδατώθηκε η αγορά, υπερφορολογήθηκαν οι πάντες. Η αλήθεια είναι ότι τότε σημαντικό μέρος της κοινωνίας έδειξε, ανοχή περιμένοντας την έξοδο στις αγορές το 2011 και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Πανηγύρισαν την «επιτυχία» της επιμήκυνσης και του μειωμένου επιτοκίου, παραβλέποντας ότι η αυτονόητη αυτή κίνηση αποδείκνυε απλώς την τιμωρητική διάθεση των εταίρων μας, αφού δεν υπήρχε προηγούμενο χώρας που θα επιτύγχανε τέτοιας έκτασης μείωση ελλείμματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και το υπέρογκο επιτόκιο ήταν μάλλον το τελειωτικό χτύπημα στον ημιθανή. Η αύξηση μάλιστα του επιτοκίου της ΕΚΤ ήδη ροκανίζει μέρους των ετήσιων οφειλών για πληρωμή τόκων και δεν αποκλείεται, ως το τέλος της χρονιάς η περαιτέρω άνοδος του, σχεδόν να τα εξαλείψει.

Σήμερα πανηγυρίζουν για την επέκταση της δανειοδότησης στα πλαίσια της συνέχισης της ίδιας αδιέξοδης αντιαναπτυξιακής πολιτικής. Αντί να διαπραγματευτούν με σθένος δομικές αλλαγές σε ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική του, βαυκαλίζονται τους ευτυχείς! Αντί να απολογούνται για το ότι διαχρονικά δεν επέτρεψαν την προώθηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεις με τετραπλάσιο τίμημα από το σημερινό, καμώνονται τους τιμητές των διαρθρωτικών αλλαγών προωθώντας με καθυστέρηση σχήματα και μεθόδους που ξεπουλούν δημόσιο πλούτο επί πινακίου φακής!

Οι σαστισμένοι και ιδεολογικά εγκλωβισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν με επικοινωνιακές πομφόλυγες να τονώσουν το προφίλ τους ενόψει της επόμενης εκλογικής μάχης για να αποδειχτούν ρίψασπις  μέσα σε λίγες ώρες, αποκαλύπτοντας το επιφανειακό της δήθεν αγανάκτησης τους. Από την άλλη κάποιοι αναδεικνύουν την καταπιεσμένη μνημονιακή συνείδηση τους, συντηρώντας την παλαιοκομματική λογική της σταγόνας που δεν αρκεί για να κρατήσει «ζωντανή» καμιά πολιτική παρουσία.

Και οι πολίτες;;; Αυτοί παύουν πλέον να κοιτούν σαστισμένα! Ανεξάρτητα από το αν έχουν ξεκαθαρισμένη άποψη για την επόμενη μέρα, αν έχουν πλήρη γνώση των συνεπειών των όποιων υποθέσεων εργασίας προβάλλονται ως ρηξικέλευθες προτάσεις ή αν έχουν αποδεχτεί το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, τόσο για την επιλογή προσώπων όσο και για τη διατήρηση διεφθαρμένων δομών, παύουν να είναι παθητικοί και καταθέτουν την αγανάκτηση τους! Αν αυτή θα οδηγήσει σε ριζικές ανατροπές του πολιτικού συστήματος ή θα λειτουργήσει απλά ως ανάχωμα εκτόνωσης χωρίς οραματική προοπτική μένει να φανεί στην πράξη!


Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS