Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ , NEWS - Κοινωνία - "«Πλούσιες» τιμές στη φτωχή Ελλάδα"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ), μεσάζοντες, υψηλό μεταφορικό κόστος, φόροι, φόροι και πάλι φόροι είναι εν ολίγοις οι βασικοί λόγοι που ενώ το διαθέσιμο εισόδημα συνεχώς μειώνεται οι τιμές συγκρατούνται σε χαρακτηριστικά υψηλότερα επίπεδα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζονται κυρίως από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και τη στρεβλή οπτική για τη λειτουργία της αγοράς. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Σημαντικά υψηλότερες είναι οι τιμές στην ελληνική αγορά σε σχέση με τις αγορές άλλων έξι χωρών της Ε.Ε (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία), όπως προκύπτει από έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης σε 70 συνολικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εκ των οποίων τα 50 είναι επώνυμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη χώρα μας είναι πολύ υψηλότερες οι τιμές σε δημητριακά, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και αναψυκτικά. Αντίθετα, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές παρουσιάζονται οι τιμές των νωπών προϊόντων, παρόλο που στην Ελλάδα καταγράφονται υψηλότερες τιμές παραγωγού, όπως σχολιάζουν για τα ευρήματα της μελέτης, στελέχη του υπουργείου.

Η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών έχει οδηγήσει τα στελέχη του υπουργείου να εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών, αν και σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποδίδεται στην αύξηση του ΦΠΑ. Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, το μέσο καλάθι του Έλληνα καταναλωτή σε σχέση με αυτό των υπόλοιπων καταναλωτών στις συγκεκριμένες χώρες είναι φθηνότερο. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: CITYPRESS
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=94721

Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS