Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - "Αποφάσεις στο πόδι"

Του Νίκου Φραντζή

Και για άλλη μια φορά εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια. Στα άκρα οι διαπραγματεύσεις. Με την απειλή της πτώχευσης να κάνει βόλτα έξω από την πόρτα μας για να βρει την ευκαιρία να περάσει και να παραλάβει ό,τι έχει απομείνει εντός, μετά τη σκληρή λιτότητα των δύο χρόνων.

Πίεση χρονική και ψυχολογική. Οιωνός καθόλου ευχάριστος για την πορεία και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Φοβόμαστε ότι κάποιος θα πάει αδιάβαστος στις εξετάσεις, κάποιος δεν θα έχει πολύ χρόνο να κατανοήσει τι υπογράφει, ένας τρίτος θα ισχυριστεί ότι έκανε απλώς το καθήκον του προς την πατρίδα...

Όλα αυτά εμείς δεν θα τα μάθουμε παρά μόνο αρκετά μετά τη σύναψη του δεσμευτικού συμβολαίου όταν κάποιοι θα προσέλθουν περίλυποι και μετανοημένοι στον «ιερό βωμό» ενός τηλεοπτικού παραθύρου με σκοπό να επαναδιεκδικήσουν την ψήφο μας -ή κάτι τέτοιο- που θα τους επιτρέψει να ξανασταθούν απέναντι σε κρίσιμες αποφάσεις με την ίδια ελαφρότητα -στην καλύτερη περίπτωση- ή ιδιοτελή υστεροβουλία στη χειρότερη.

Η αλήθεια είναι ότι στα δύο χρόνια της ιδιότυπης διακυβέρνησης της χώρας με τις κατευθύνσεις που έδινε η τρόικα, οι μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν και οι κορυφαίες επιλογές έγιναν υπό την πίεση πάντα ενός χρονομέτρου που μετρούσε αντίστροφα.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν μόνο η απροθυμία και ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις εκάστοτε ανάγκες με την ταχύτητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις ή αν οι εταίροι μας και οι απεσταλμένοι ελεγκτές τους ωθούσαν τα πράγματα στα χρονικά όριά τους με διττό στόχο: να καλύψουν τις προφανείς αδυναμίες των ευρωπαϊκών μηχανισμών στη λήψη δραστικών αποφάσεων αλλά και να εκμεταλλευτούν τον πανικό του κατεπείγοντος για στην ευόδωση πολιτικοοικονομικών στρατηγικών και επιδιώξεων.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, αφού οι δραματικές ανατροπές στα δεδομένα της ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας έγιναν στο πόδι με συζητήσεις και μεθοδολογία «διαδρόμου». Ελπίζουμε να μη θυσιαστεί στο βωμό της ευρω-ταχύτητας και η διαδικασία ψήφισης των μέτρων. Εναν στοιχειώδη διάλογο στο Κοινοβούλιο τον οφείλει στους πολίτες αυτή η κυβέρνηση, αν φιλοδοξεί να... σώσει τη χώρα όπως διατείνεται ότι έχει κάνει και η προκάτοχός της.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2131755

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS