Πέρα από την αξιολόγηση μας για το έργο του ως υπουργού Εξωτερικών (το έχουμε καυτηριάσει σε σειρά κειμένων) ο κ.Δρούτσας τόλμησε να αρθρώσει μια πρόταση στο ύφος αυτού που εδώ και πολύ καιρό «Οι θεσμοί στη Νέα Μεταπολίτευση» προτείνουμε από αυτό το μπλογκ. Αναφέρθηκε στην προοπτική μιας παύσης από τη βουλευτική ιδιότητα μετά τη συμπλήρωση οκτώ ετών στα έδρανα του κοινοβουλίου με δυνατότητα επανάκαμψης. Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις ήρθαν από το δικό του πολιτικό χώρο με γνωστούς «επαγγελματίες» της πολιτικής και του συνδικαλισμού να εκτοξεύουν μύδρους για τον μη εκλεγμένο από το λαό κ. Δρούτσα που δεν μπορεί να συλλάβει το λαϊκό αίσθημα!
Προφανώς οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται πλήρως, ερμηνεύοντας τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας προς σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό ως επιβράβευση, από τη στιγμή που κατορθώνουν να επανεκλεγούν μέσα από τις σημερινές κλειστοφοβικές κι ελεγχόμενες διαδικασίες ανάδειξης νέων προσώπων. Μοιάζουν να μην κατανοούν ότι η κοινωνία επιτίθεται συλλήβδην στο μεταπολιτευτικό σκηνικό, επειδή θεωρεί ότι την «παγίδευσε» σε αδιέξοδες, ψηφοθηρικές λογικές και νοοτροπίες Τη στιγμή μάλιστα που οι πολίτες αναγκάζονται να αναπροσαρμόζουν την καθημερινότητα τους για να επιβιώσουν, οι ταγοί μας διατηρούν προκλητικά προνόμια (συνταξιοδοτικά, γενικότερες παροχές κλπ).
Ξεπερασμένες φιγούρες μιας άλλης εποχής που παλεύουν να παραστήσουν τους όψιμους «αναμορφωτές» των αξιών που οι ίδιοι εξέθρεψαν, αντιστέκονται σε κάθε πρόταση ανοίγματος του πολιτικού παιχνιδιού, σε κάθε προσπάθεια υπέρβασης των κομματικοδίαιτων μηχανισμών και της ανακύκλωσης τους. Άλλωστε ο λαός είναι κυρίαρχος κι αυτός τους επανεκλέγει!!
Παραβλέπουν βέβαια την ανισομέρεια στην προβολή καινούριων και κατεστημένων υποψηφίων, τη λειτουργία σφαιρών κομματικής επιρροής αλλά και οικονομικών συμφερόντων που εντεταλμένα προωθούν υποψηφιότητες, το ψηφοθηρικό σύστημα εξουσίας γύρω από τον βουλευτή που συχνά μεταβιβάζεται σε άλλο μέλος της οικογένειας ή άνθρωπο του ευρύτερου περιβάλλοντος και πολλά άλλα.
Η Νέα Μεταπολίτευση δεν μπορεί παρά να έχει ως ένα από τα βασικά συστατικά της, την αποδέσμευση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου σε όλα τα επίπεδα. Αν η άσκηση της πολιτικής δεν αποκτήσει συνθήκες και όρους πλήρους εκδημοκρατισμού και αξιοκρατίας, οι νεότερες γενιές ή απλά θα στρέψουν οριστικά το βλέμμα τους από το υπάρχον σύστημα ή θα οδηγηθούν μαζικότερα σε ακόμα πιο δυναμικές και πιθανότατα πιο ακραίες εκφράσεις αντίδρασης. Η επιλογή είναι όλων μας!!
Κων/νος Μανίκας
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος - Ψυχολόγος
0 σχόλια