Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Κοινωνία - "Σήμα κινδύνου για τις συντάξεις"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν καταρρέει μόνο επειδή υπήρξαν υπερβολικά προνόμια σε συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες που είχαν εντονότερη δυνατότητα συνδικαλιστικής πίεσης αλλά κυρίως λόγω της παντελούς έλλειψης δημογραφικής πολιτικής που μας μετατρέπει σε μια γερασμένη χώρα χωρίς δυναμική παραγωγική βάση. Η ανυπαρξία αναπτυξιακών πολιτικών των τελευταίων ετών που εκτίναξε την ανεργία ήρθε να επιτείνει αυτή την κατάσταση. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Η κατακόρυφη αύξηση των συνταξιούχων και η μείωση των εσόδων λόγω κρίσης αναμένεται να επιβαρύνουν το σύστημα κατά 8 δισ. ευρώ. Ποια μέτρα συζητούνται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί είναι το ασφαλιστικό σύστημα, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων και της μείωσης των εσόδων λόγω κρίσης. Η επιβάρυνση του συστήματος από τους δύο αυτούς παράγοντες αναμένεται σταδιακά να προσεγγίσει τα 8 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να ανοίγει «παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, επεσήμανε πως την πενταετία 2010 έως 2014 θα αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων κατά 200.000 άτομα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η αύξηση της δαπάνης λόγω της μαζικής «εξόδου» ξεκινά από το 1,3 δισ. ευρώ φέτος και φτάνει τα 3,25 δισ. το 2014.

Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στο ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός όσων συνταξιοδοτούνται λόγω ανεργίας ή διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τη μεσοσταθμική μείωση κατά 10% του ποσού της σύνταξης, δεν μειώθηκαν συνολικά οι δαπάνες για συντάξεις λόγω της μαζικής «φυγής». (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63585892


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS