Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Ο χρόνος είναι χρήμα"

Του Γιώργου Κουβαρά

ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΧΕΣΗ με το χρόνο έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο οι κομματικές συνεδριάσεις και οι κυβερνητικές συσκέψεις που διεξάγονται σε ώρα ΠΑΣΟΚ, δηλαδή πάντα με εντυπωσιακά μεγάλη καθυστέρηση, είναι και η πολιτική που ασκείται, αναβάλλοντας πάντοτε για αργότερα αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει... χθες.


ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ μια σύντομη αναδρομή: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2009 με το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν». Αντί να ξεχάσει το σύνθημα την επόμενη μέρα και να αναγνωρίσει τη δραματική οικονομική πραγματικότητα στη χώρα, έχασε πολύτιμο χρόνο διακηρύσσοντας ότι θα κάνει πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις και χάνοντας την ευκαιρία να δανειστεί όταν ακόμη τα spreads ήταν σε ανεκτά επίπεδα. Αυτή η πρώτη ιστορική καθυστέρηση μας οδήγησε στο Μνημόνιο. Ύστερα ήρθαν άλλες ιστορικές καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν προχώρησε σχεδόν καμία από τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες είχε υπογράψει στο πλαίσιο του Μνημονίου. Έχασε έτσι κι άλλο πολύτιμο χρόνο, φέρνοντας τη χώρα μπροστά σε αλλεπάλληλα εκβιαστικά διλήμματα επιβολής νέων σκληρών εισπρακτικών μέτρων για την καταβολή κάθε επόμενης δόσης.

Ο τρίτος γύρος των καθυστερήσεων παίζεται αυτή την περίοδο σε δύο επίπεδα. Αφενός μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία του κόμματος, και αφετέρου στην κυβέρνηση, με στόχο την παράταση του βίου της για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, αφού καθυστέρησε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία ανοίγοντας το δρόμο για πολιτικές εξελίξεις, καθυστερεί τώρα βασανιστικά να φύγει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τι περιμένει άραγε; Να αλλάξει το κλίμα και να του ζητήσουν να μείνει; Από την άλλη πλευρά, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και συμφερόντων που επιθυμούν τη διατήρησή του στην εξουσία, παίζεται ένα παιχνίδι παραμονής της προσωρινής κυβέρνησης Παπαδήμου για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνο που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί που τον έκαναν πρωθυπουργό.

Και αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί ιστορικής σημασίας, με αρνητικές συνέπειες για τον τόπο, όχι βέβαια γιατί η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να επιδιώξει και να επιτύχει την αναγκαία αλλαγή μιας πολιτικής που οδηγεί διαπιστωμένα πλέον τη χώρα σε αδιέξοδο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χρόνος για άλλες καθυστερήσεις. Ας εξοικειωθεί το ΠΑΣΟΚ με τον πραγματικό χρόνο, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στις μέρες μας, και ας αφήσει τις αναβολές, που δεν ωφελούν πια ούτε το ίδιο ούτε τον τόπο.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.e-typos.com/Opinions.aspx?id=4512&title=%25CE%259F%2520%25CF%2587%25CF%2581%25CF%258C%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2582%2520%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B9%2520%25CF%2587%25CF%2581%25CE%25AE%25CE%25BC%25CE%25B1


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS