Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πολιτική - "«Όχι» στη Γερμανία από συμμάχους της"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Οι συμμαχίες τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα αδιέξοδα. Και πλέον είναι προφανές και στους πιο δύσπιστους ότι με μόνο ασκήσεις επί χάρτου και άκριτες περιοριστικές ρυθμίσεις δεν δαμάζονται τα ανταγωνιστικά προβλήματα της Ε.Ε., ούτε δίδεται προοπτική ανάκαμψης για τους συμμετέχοντες στην Ευρωζώνη. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ..

Δύο από τις βασικές προτάσεις του γαλλογερμανικού σχεδίου αλλαγής της συνθήκης της Ε.Ε. -ο «χρυσός κανόνας» και η λήψη αποφάσεων για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης με ειδική πλειοψηφία- έφαγαν πόρτα χθες από δύο συμμάχους της Γερμανίας στην ευρωζώνη, την Αυστρία και τη Φινλανδία.

Σε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο αυστριακό Κοινοβούλιο και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να εγκρίνουν το «χρυσό κανόνα» -την ενσωμάτωση δηλαδή πρόβλεψης στο Σύνταγμα της χώρας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αποτέλεσμα ήταν η κεντρώα κυβέρνηση της Αυστρίας να μην καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων, που ήταν αναγκαία για να περάσει η σχετική τροπολογία στο Σύνταγμα.

Αντίθετα, το αυστριακό Κοινοβούλιο ενέκρινε το επονομαζόμενο «φρένο χρέους», βάσει του οποίου αρκεί μια απλή πλειοψηφία για να περάσει το μέτρο της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού από τη Βουλή. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο στις μελλοντικές κυβερνήσεις της Αυστρίας να ανατρέπουν αυτό το μέτρο, το οποίο μάλιστα δεν θα ισχύει για τους προϋπολογισμούς των περιφερειών και των δήμων.

Λίγο αργότερα, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν εκτόξευσε ακόμη μια τορπίλη στο γαλλογερμανικό σχέδιο, λέγοντας ότι η χώρα της επιθυμεί η Ε.Ε. να συνεχίσει να λαμβάνει απόφασεις με ομοφωνία. «Η άποψη της Φινλανδίας είναι ξεκάθαρη... η θέση μας είναι ότι η ομοφωνία είναι αναγκαία για τη λήψη των αποφάσεων και αυτήν θα υποστηρίξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ουρπιλάινεν. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=330392


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS