Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη;"

Του Γιώργου Κύρτσου

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν έθεσε ξανά το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κατά την άποψή του, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει στη βάση του αποπληθωρισμού που συνδέεται με το ευρώ και θα πρέπει να αναζητήσει καλύτερη τύχη στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ο προβληματισμός του πρώην Προέδρου της Γαλλίας έχει τεράστια σημασία, γιατί θεωρείται ένας πολιτικός που στήριξε την Ελλάδα σε επιλογές στρατηγικής σημασίας, όπως ήταν η ένταξή της στην ΕΟΚ.


Προς την έξοδο

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, έχει δημιουργηθεί μία δυναμική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Με ευθύνη των πολιτικών μας δεν τηρούμε τις συμφωνίες που υπογράφονται με την τρόικα και δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης προσαρμογής προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα. Η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες αναμένεται να αυστηροποιήσει τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης, γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν. Τα εσωτερικά μας προβλήματα και η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού τοπίου αυξάνουν τις πιθανότητες επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι περισσότεροι ξένοι ειδικοί, ενώ οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται εναλλακτικά, «δραχμικά» σενάρια.

Το κόστος

Η διαχείριση της κρίσης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης θα οδηγήσει σε μία πτώση του βιοτικού επιπέδου που θα ξεπεράσει το 30%, ενώ η έξοδος από την Ευρωζώνη αναμένεται να οδηγήσει σε μία πτώση του βιοτικού επιπέδου της τάξης του 50%-60%. Η επιστροφή, όμως, στο εθνικό νόμισμα προσφέρει συγκεκριμένες ευκολίες -μέσω της υποτίμησης ή της ανταγωνιστικής διολίσθησης της ισοτιμίας του νομίσματος- στις εξαγωγικές βιομηχανίες, στον τουρισμό και στις ξένες επενδύσεις, που θα γίνουν ιδιαίτερα συμφέρουσες.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, με μία βαλκανική υποβάθμιση, σε μία περίοδο κατά την οποία οι άλλες χώρες των Βαλκανίων και, φυσικά, η Τουρκία φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα του χρέους

Οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες εάν μείνουμε στην Ευρωζώνη και θα γίνουν μεγαλύτερες εάν επιλέξουμε την έξοδο από αυτήν. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, είμαστε υποχρεωμένοι να μετατρέψουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πλεόνασμα και να εξαφανίσουμε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναλογεί σε 10%-11% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Χωρίς αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση και χωρίς τη δυνατότητα να κερδίσουμε τα προς το ζην στην παγκόσμια αγορά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δραματικές καταστάσεις μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι είναι πρακτικά αδύνατη η έξοδος από την Ευρωζώνη χωρίς τη διαγραφή τουλάχιστον του 70% του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Η εξυπηρέτηση, σε συνθήκες δραχμής, ενός χρέους της τάξης των 360 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι μαθηματικά αδύνατη.

ΠΗΓΗ: CITYPRESS
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=91883


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS