Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Η ΝΔ της επομένης των εκλογών!

Αποτυπώσαμε εκτεταμένα το «ψυχαναλυτικό» προφίλ αυτών των εκλογών ψηλαφώντας τους θυμικούς και μη, παράγοντες επηρεασμού της ψήφου μέσα στο ιδιαίτερο σημερινό περιβάλλον (Ο φόβος και η οργή των εκλογών) και αναλύσαμε διεξοδικά τις προοπτικές σταθερής ή μη, διακυβέρνησης της χώρας με βάση τις θεμελιώδεις προτεραιότητες κάθε κομματικού χώρου (Τα διλήμματα των εκλογών και οι αποφάσεις). Η επομένη των εκλογών δεν θα είναι απλά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μέρα, ανεξαρτήτως τελικών αποτελεσμάτων, θα είναι και μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για τη ΝΔ, ώστε να καθορίσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα, τις δράσεις, την πορεία της Νέας Μεταπολίτευσης.


Η δεδομένη πρωτιά καθιστά τη ΝΔ κυρίαρχη των εξελίξεων. Εφόσον υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση έχουν προκαθοριστεί οι αρχικές επιλογές και με ανύπαρκτη ανοχή από πλευράς κοινωνίας, θα πρέπει να δοθούν άμεσα δείγματα διαφορετικού ύφους. Με ένα όσο το δυνατόν μικρότερο και πιο αξιόλογο κυβερνητικό σχήμα με τοποθέτηση και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων. Με αποφασιστικές κινήσεις για τη μείωση και την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα. Με πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση καταφανέστατων αδικιών. Με επιτάχυνση ρυθμίσεων που βελτιώνουν το επενδυτικό προφίλ της χώρας και ενισχύουν την ανάκαμψη. Με προώθηση θεσμικών αλλαγών μέσω ενός ευρύτατου διαλόγου.

Κατά τη γνώμη μας είναι επιτακτική ανάγκη, σχεδόν ταυτόχρονα να υπάρξουν ανάλογοι ρυθμοί και στην αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού. Δομές και διαδικασίες που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και τις κοινωνικές διεργασίες να εκσυγχρονιστούν. Ο ρόλος των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων ακόμα και της νεολαίας να ειδωθεί μέσα από τις απαιτήσεις των καιρών, με περιορισμό του κατακερματισμού, εξειδίκευση και ενίσχυση του παρεμβατικού ρόλου. Η αξιολόγηση να είναι ολοκληρωτική και να συσταθεί μια σχετική αξιόπιστη κι επιστημονικά καταρτισμένη επιτροπή.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ήδη αρχικά σημάδια τέτοιων πρωτοβουλιών που μπορεί να οδηγήσουν και σε ανασύσταση ολόκληρου του κεντροαριστερού χώρου όπως το είχαμε περιγράψει στο (Ένα βήμα μπροστά από τη ΝΔ). Η Νέα Μεταπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά πρέπει να είναι πρωτοπόρος και σε αυτό τον τομέα, με έγκαιρες, ρηξικέλευθες κινήσεις που οδηγούν σε ρήξεις με νοοτροπίες και πρακτικές του ξεπερασμένου εγχώριου κομματικού παρελθόντος. Να προχωρήσει όπως έγκαιρα περιγράψαμε σε ιδρυτική ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, επικαιροποίηση του λόγου της, ριζική στελεχιακή ανανέωση.

Κι αν η ΝΔ δεν επιτύχει το στόχο της αυτοδυναμίας; Θα είμαστε ξεκάθαροι! Η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι καθαρτήριο ανομημάτων για τη διακυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, ούτε συνονθύλευμα ετερόκλητων απόψεων, τη στιγμή μάλιστα που κομματικά το ΠΑΣΟΚ θα αναζητεί αριστερά άλλοθι για την επανατοποθέτηση του στο πολιτικό σκηνικό.

Η ΝΔ οφείλει να θέσει τις απαραίτητες για τον τόπο προτεραιότητες που αναφέραμε πιο πάνω, ως αδιαπραγμάτευτη βάση σχηματισμού ακόμα και μιας πρόσκαιρης κυβέρνησης για τη διαχείριση του καθορισμού των μέτρων της επόμενης διετίας. Αν υπάρξουν κομματικοί σχηματισμοί που θα θελήσουν να στηρίξουν ή να δείξουν ανοχή σε ένα τέτοιο παροδικό (;) σχήμα είναι δική τους υπόθεση αλλά είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνονται σε αυτό πρόσωπα - «σύμβολα» της μνημονιακής πορείας της χώρας. Άλλωστε και το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει αποτυπώσει τη σχετική κοινωνική διάθεση.

Αν το ΠΑΣΟΚ θεωρήσει ότι συγκρατώντας μετά βίας τη μισή, ή και ακόμα μικρότερη, εκλογική επιρροή του, δικαιούται να λειτουργεί ως αναβαπτισμένη, κυρίαρχη δύναμη, τότε η ακυβερνησία θα προκύψει ως φυσικό επακόλουθο της, από πλευράς του, εσφαλμένης ανάγνωσης του εκλογικού αποτελέσματος κι όχι ως δήθεν εμμονή της ΝΔ. Και οι εκλογές είτε εντός μηνός, είτε το πολύ μέχρι το Σεπτέμβριο θα είναι επιτακτική ανάγκη υπέρβασης του πολιτικού αδιεξόδου.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS