Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ , NEWS - Κοινωνία - "Χωρίς δουλειά και μέλλον η γενιά της κρίσης"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Από τη μια η μνημονιακή πολιτική "γεννά" στρατιές ανέργων κι από την άλλη το εκπαιδευτικό μας μοντέλο επιδόθηκε στη δημιουργία πτυχιούχων, σε μεγάλο βαθμό, σε αναντιστοιχία με τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου. Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή εικόνα ενός πολυπληθέστατου επιστημονικού "προλεταριάτου" χωρίς προοπτική! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Αν και διαθέτουν προσόντα, πτυχία και μεταπτυχιακά, δεν μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς όπου και να απευθυνθούν οι πόρτες είναι κλειστές. «Εχω στείλει άπειρα βιογραφικά, έχω στηθεί σε ουρές και έχω δώσει δεκάδες συνεντεύξεις, αλλά τίποτα», λέει η 24χρονη Ασημίνα, πτυχιούχος Πολιτικής Επικοινωνίας.

Η Ασημίνα, η Λιάνα, ο Βασίλης και η Λίνα δεν γνωρίζονται. Κι όμως μοιράζονται πολλά κοινά. Αν έμεναν στην ίδια πόλη ίσως να ήταν και φίλοι. Είναι όλοι τους από 24-29 ετών. Νέοι και άνεργοι. Στην Ελλάδα της αμείλικτης κρίσης. Είναι τα πρόσωπα πίσω από τους σκοτεινούς αριθμούς της Στατιστικής Αρχής και του ΟΑΕΔ, που αποτυπώνουν την κατάρρευση της αγοράς εργασίας στις ηλικίες της απόλυτης παραγωγικότητας.

Η εκτίναξη της ανεργίας στους νέους είναι αδιαμφισβήτητη. Οπως κι αν τη μετρήσει κανείς. Τον Οκτώβριο του 2006 σχεδόν ένας στους πέντε νέους -22,6%- ηλικίας 15-24 ετών ήταν εκτός αγοράς εργασίας. Τον Οκτώβριο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 45,5%. Σχεδόν ένας στους δύο... Στις ηλικίες 25-34 η πορεία είναι αντίστοιχη. Ενας στους δέκα (10,7%) ήταν άνεργος τον Οκτώβριο του 2006. Ενας στους τέσσερις (25,3%) τον ίδιο μήνα του 2011. Ο παραγωγικός πυλώνας της χώρας διαλύεται. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, μπαρκάρουν στα καράβια, κάνουν δουλειές του ποδαριού ή ψάχνουν απεγνωσμένα κάτι αξιοπρεπές. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63602735


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS