Αρχές της δεκαετίας του ’80. Η... «αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ έχει για τα καλά εγκαθιδρυθεί και πάσης φύσεως στελέχη, έως χθες ανύπαρκτοι σε επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο, απολαμβάνουν την αίγλη της εξουσίας με μια διαρκή επίφαση εκδημοκρατισμού! Σε τακτικό έλεγχο της τροχαίας νεαρός αστυνομικός σταματά διερχόμενο πολυτελές όχημα ζητώντας τα τυπικά έγγραφα. Δεν είχε αναγνωρίσει στο πρόσωπο του οδηγού τον κυβερνητικό κομματάρχη που έσπευδε γκαζωμένος προς νέους ιδεολογικούς αγώνες! Ακολούθησε «λούσιμο» με κοσμητικά επίθετα προς το όργανο της τάξης για τον υπερβάλλοντα ζήλο του, που άρχισε με την μνημειώδη φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε!» για να καταλήξει σε απειλές για δυσμενή μετάθεση! Σκηνές από ένα παρελθόν που μοιάζει αναλλοίωτο στο χρόνο!
Παρακολουθώντας την υπόθεση Στρος Καν, ανεξαρτήτως της ουσίας και των σεναρίων που εξελίσσονται γύρω από αυτή, μείναμε εντυπωσιασμένοι από τη στάση των Αμερικανικών αρχών απέναντι στον τότε επικεφαλή του ΔΝΤ. Ακόμα κι αν υπήρξαν επικοινωνιακές υπερβολές, ήταν για μια ακόμα φορά προφανές (είχαμε δει αντίστοιχη αντιμετώπιση και σε άλλα ανάλογης προβολής συμβάντα), ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος η ισονομία ισχύει απαρέγκλιτα.
Συγκρίνοντας αυτή την εικόνα με την παρακμιακή λογική γύρω από το θέμα Κουλούρη, είναι αναπόφευκτη η απογοήτευση για την εξουσιομανία και την απολυταρχική αίσθηση της πολιτικής ισχύος που ακόμα διακατέχει το Ελληνικό σύστημα. Ο πολιτικός που θεωρεί ακόμα ότι καθαγιάζεται από την «ιερή» αναγνωρισιμότητα κι ένα κράτος «σαν έτοιμο από καιρό» για να παρακάμψει διαδικασίες και να εξομαλύνει καταστάσεις!
Είναι χαρακτηριστική η γελοία δικαιολογία (να υποθέσουμε κατόπιν εμπεριστατωμένων νομικών συμβουλών;) για τυχαία επαφή με τον αστυνομικό τη στιγμή του παρκαρίσματος αλλά και η γνωστή συμψηφιστική λαϊκίστικη θεώρηση των πραγμάτων («ποιος δεν έχει κάνει έκανε μια τροχαία παράβαση» – κατά το αν είναι η αγάπη αμαρτία και ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο... μπαλέτο!).
Έσπευσε βέβαια το κράτος να δικαιολογήσει τη μη κράτηση για τη διαδικασία του αυτοφώρου, αποσιωπώντας την αρχική καταγραφή των γεγονότων από τους αστυνομικούς που μιλούσαν για εξύβριση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η υγρασία των κρατητηρίων επιβαρύνει την υγεία, αφήστε που λειτουργεί και διαβρωτικά στο μακιγιάζ!
Τελικά μάλλον χρειαζόμαστε νέα τακάκια γιατί τα φρένα δεν λειτουργούν αποτελεσματικά ακόμα κι αν προσποιούμαστε επιδέξια το αντίθετο!
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
0 σχόλια