Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Ολαρία ολαρά στη Βουλή

Του Γρ. Νικολόπουλου

Η αγανάκτηση δεν είναι καλός σύμβουλος, ούτε φυσικά η απελπισία. Οι απελπισμένοι λοιπόν και αγανακτισμένοι πολίτες που θα αποφασίσουν να απέχουν ή που θα ψηφίσουν μόνο με γνώμονα την αγανάκτησή τους μάλλον κακό στον εαυτό τους και στη χώρα θα κάνουν.

Η αρνητική ψήφος που όλοι νιώθουμε τον πειρασμό να ρίξουμε σε αυτές τις εκλογές, άλλοι στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., άλλοι στην Αριστερά συνολικά, άλλοι στον Καρατζαφέρη, άλλοι σε όλους συλλήβδην, δεν θα προσφέρει ούτε καν προσωρινή ανακούφιση στους ψηφοφόρους που θα την επιλέξουν.

Και αυτό διότι μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα συνεργασίας, κατά πάσα πιθανότητα μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ίσως με τη συμμετοχή κάποιων κομμάτων που τώρα δηλώνουν αντιμνημονιακά και μετά τις εκλογές θα αντιληφθούν «το βάρος της ευθύνης» και θα αναζητήσουν υπουργικό θώκο για τους βουλευτές τους.

Η Βουλή αυτή, εξαιτίας της αγανάκτησης και της απελπισίας των ψηφοφόρων, θα έχει μεγάλο αριθμό βουλευτών από κόμματα που δεν πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό, όπως είναι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (φυσικά το δεύτερο είναι εδώ και χρόνια στη Βουλή χωρίς να πιστεύει στον κοινοβουλευτισμό ούτε στο Σύνταγμα). Θα περιλαμβάνει πλήθος οπορτουνιστών βουλευτών που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την αγανάκτηση των πολιτών και ίδρυσαν κόμματα μόνο και μόνο για να έχουν μια πιθανότητα εκλογής οι ίδιοι. Θα περιλαμβάνει κομματικούς συνδυασμούς αταίριαστους που διαμορφώθηκαν μόνο και μόνο για να περάσουν το κατώφλι της Βουλής και να διασωθούν πολιτικά τα στελέχη τους.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές δεν θα είναι απλώς πολυκομματική -αυτό δεν είναι κακό-, αλλά θα είναι σουρεαλιστική. Θα θυμίζει το «Ολαρία ολαρά» του Σαββόπουλου, αφού ο γραμματέας θα είναι μαζί με τον αλήτη και ο Ολιβερ Τουίστ με τον Χίτλερ να του χαϊδεύει τα μαλλιά. Αυτή είναι η Βουλή που δείχνουν σήμερα τα γκάλοπ ότι θα βγει από τις εκλογές.

Υπό τις σημερινές συνθήκες της κρίσης -που εμείς την αντιμετωπίζουμε ως ελληνική, αλλά ασφαλώς είναι ευρωπαϊκή και πιθανότατα παγκόσμια-, η Βουλή αυτή θα είναι δύσκολο να αποφασίσει οτιδήποτε (ακόμη κι αν δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ίσως και άλλων κομμάτων).

Θα είναι μια Βουλή που δεν θα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους από την επόμενη κιόλας ημέρα της έναρξης των εργασιών της, αφού οι ψηφοφόροι θα φρικάρουν με την αναποτελεσματικότητα, με το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί και με την οξύτητα που θα χαρακτηρίζει τις συνεδριάσεις της. Θα είναι μια Βουλή που θα οδηγήσει πολύ σύντομα τη χώρα στο αδιέξοδο και ασφαλώς σε νέες εκλογές μέσα σε λίγους μήνες.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο να περάσουμε πρώτα από την πλήρη διάλυση της χώρας πριν καταφέρουμε να ξαναγεννηθούμε ως κράτος και να ορθοποδήσουμε. Χωρίς να θέλω να αποτρέψω τους πολίτες από την εκλογή τους, ακόμη κι αν οδηγεί σε μια τέτοια Βουλή, θεωρώ ότι υπάρχει και άλλη λύση.

Θεωρώ ότι υπάρχει η επιλογή του μαυρίσματος των παλιών βουλευτών και της εκλογής νέων. Θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική αλλαγή μπορεί και πρέπει να γίνει μέσω θετικής επιλογής βουλευτών σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν. Θεωρώ ότι η διαμαρτυρία πρέπει να εκφραστεί, αλλά όχι με αρνητική ψήφο, αλλά με μια συνειδητή θετική ψήφο που θα στείλει σπίτια τους τους διεφθαρμένους και ανίκανους βουλευτές και μέσα στη Βουλή νέους, καθαρούς, ώριμους και σοβαρούς ανθρώπους, που έχουν τις ικανότητες αλλά και το θάρρος να αναλάβουν τη δύσκολη αυτή στιγμή την τύχη της χώρας.  

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=191816

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS