Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Τράπεζες: Οι ανάγκες για κεφάλαια οδηγούν σε συγχωνεύσεις"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Αναφέρεται στο ρεπορτάζ η προοπτική δημιουργίας ενός κρατικού πυλώνα από ΤΤ, ΑΤΕ και Παρακαταθηκών, όπως περιγράφαμε αναλυτικά σε πρόσφατη ανάλυση! Μακάρι, εάν κι εφόσον συμβεί, να λειτουργήσει και με τον ευέλικτο και στοχευμένο αναπτυξιακό τρόπο που περιλαμβάνονταν στην πρόταση μας. Γιατί είμαστε συνηθισμένοι σε μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις που καταλήγουν σε ανακύκλωση της κρατικοδίαιτης ανικανότητας. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Με τις ανάγκες για κεφάλαια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να υπολογίζονται σε περισσότερα από 21 δισ. ευρώ, κοινή είναι η εκτίμηση της αγοράς ότι η νέα φάση συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο που πυροδοτήθηκε από τη συμφωνία Αlpha ΒankΕurobank είναι μάλλον προ των πυλών. Στην αγορά λέγεται, π.χ., ότι η Πειραιώς θα επιθυμούσε μια συμφωνία με την Εθνική, η οποία όμως δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση αν προηγουμένως δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει πολλούς από τους όρους της. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που δύσκολα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των ζημιών που εμφανίζει το υψηλό χαρτοφυλάκιο ομολόγων που κατέχουν, λέγεται ότι μπορεί να συνενωθούν για να αποτελέσουν τον κρατικό πυλώνα. Η Μarfin δείχνει έτοιμη να διαπραγματευθεί με όλους, την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μάλλον αδιάφορη.


Εν δυνάμει θετικά στοιχεία για την τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Αlpha Βank και ΕFG Εurobank, καθώς και για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναμένει π.χ. η Μoody΄s. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η συμφωνία θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες. Η ενίσχυση των κεφαλαίων, υποστηρίζει, αυξάνει τη δυνατότητα της νέας τράπεζας να απορροφά τις απώλειες από τις επισφάλειες και ενδεχόμενες νέες διαγραφές επί των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα αναμένεται μείωση κόστους μέσω οικονομιών κλίμακος και συνέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, ενώ προβλέπει, λόγω της συμμετοχής ξένων επενδυτών στη συμφωνία, βελτίωση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Ως «δυνητικά εποικοδομητική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μεσοπρόθεσμοεπίπεδο» χαρακτηρίζει τη συγχώνευση Αlpha Βank- Εurobank και η Fitch, αν και τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις δεδομένης της ποιότητας του ενεργητικού τους και των σοβαρών πιέσεων στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητά τους, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος.


Οι συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όμως δεν αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας, προειδοποιεί η ιαπωνική Νomura, σημειώνοντας ότι το λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες εξακολουθεί να κυριαρχείται από τις ανησυχίες για την κρίση χρέους, κάτι που καθιστά αβέβαιες τις προοπτικές κερδοφορίας. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=417794


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS