Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS - Blogs - "Η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα παρασύρει τα Βαλκάνια"

Του Κώστα Τζεβελέκου
Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται κάτω από την πίεση των διεθνών δανειστών μας και οι Έλληνες πολίτες ζουν μια οικονομική θύελλα χωρίς να γνωρίζουν τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα και ποια δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση.
Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν άμεσα τις οικονομίες των Βαλκανίων και πολλοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Αλβανία, η Βοσνία, η Σερβία και η Κροατία δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν το 2014 στην Ε.Ε. γιατί απλά δεν θα είναι οικονομικά έτοιμες.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Κροατική τηλεόραση είχε υποστηρίξει: «Η προοπτική ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό εξαρτάται μόνο από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων εκ μέρους των χωρών αυτών. Η σημερινή κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις χώρες αυτές να γίνουν μέλη της Ε.Ε. Εάν κάποιες χώρες έχουν χρέη, δεν θα αφήσουμε τις άλλες στον προθάλαμο εξαιτίας αυτού. Είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, η Σερβία να συνεργάζεται με το Κόσοβο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να εκλέξει κυβέρνηση, η Μακεδονία να επιλύσει την εκκρεμότητα με την Ελλάδα γύρω από το όνομα. Όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν, αλλά εάν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν δυσκολίες δεν θα αφαιρέσουμε την προοπτική από άλλες χώρες».
Που βρίσκεται η αλήθεια;
Μπορεί η Γερμανίδα Καγκελάριος να επιθυμεί διακαώς την ένταξη της γερμανοκρατούμενης Κροατίας στην Ε.Ε. αλλά στη σημερινή οικονομική συγκυρία οι αγορές έχουν το πάνω χέρι.
Γνωρίζουν πολύ καλά οι ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα το 2002 είχε ξεκινήσει το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τις χώρες των Βαλκανίων και είχε διαθέσει 165.000.000 ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομής σε επτά χώρες των Βαλκανίων. Προκειμένου όμως να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει άλλα 550.000.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ελάχιστα έργα ολοκληρώθηκαν και τα υπόλοιπα παραμένουν ντουβάρια που ατενίζουν το μέλλον.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν εισχωρήσει βαθιά μέσα στο τραπεζικό σύστημα των Βαλκανίων δημιουργώντας 2.000 καταστήματα και απασχολώντας 25.000 ανθρώπους. Σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δέχεται δυνατούς τριγμούς και αυτό έχει άμεση επίπτωση και στα υποκαταστήματα των τραπεζών που έχουν ιδρυθεί στις Βαλκανικές χώρες.
Πολλές ελληνικές εταιρίες έχουν επενδύσει στις χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στο τομέα των κατασκευών, των τροφίμων και των τηλεπικοινωνιών.
Οι περισσότερες εταιρίες έχουν χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά σήμερα η χρηματοδότηση έχει σταματήσει και γι' αυτές τις επιχειρήσεις.
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στην κατάρρευση των επτά κρατών της Βαλκανικής με αποτέλεσμα αυτό το οικονομικό τσουνάμι να πνίξει την κυρία Μερκελ και τους συμμάχους της και να επηρεάσει τις διεθνείς αγορές.
Γι΄ αυτό θα σώσουν την Ελλάδα αφού νωρίτερα πιέσουν αφόρητα την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρώσει τη σκληρή οικονομική πολιτική της.

Share


Tags: BLOGS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS