Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πολιτική - "Για τη δόση, ρε γαμώτο"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Το ΠΑΣΟΚ κινείται πλέον μεταξύ μιας απροσδιόριστης σοσιαλιστικής ανάμνησης, μιας στρεβλής "κεντροδεξιάς" σκέψης και μιας θολής νεοφιλελεύθερης εκτέλεσης. Καθυστέρησε μεταρρυθμίσεις που διαχρονικά αντιπάλεψε για να τις επαναφέρει, υπό πίεση, και συχνά με μια ισοπεδωτική λογική! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ η κυβέρνηση να αποφύγει το πικρό ποτήρι ή τουλάχιστον να αναβάλει την κατάποση του περιεχομένου του για κάποιο διάστημα. Ομως, άλλα η κυβέρνηση βούλεται και άλλα η τρόικα κελεύει.

ΕΤΣΙ, χθες, ύστερα από ένα διήμερο διεθνών πιέσεων, με αποκορύφωμα τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ότι η καταβολή της πολυπόθητης έκτης δόσης εξαρτάται αποκλειστικά από την πιστή και ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα, τα πράγματα ξεκαθαρίστηκαν και οι όποιες κυβερνητικές αυταπάτες διαλύθηκαν.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, όμως, είναι αν η κυβέρνηση είχε, όντως, τέτοιες αυταπάτες -ότι, δηλαδή, θα μπορούσε να διαχειριστεί πολιτικά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές- ή απλώς επεδίωκε να μεταθέσει χρονικά τη λήψη δυσάρεστων αποφάσεων, αξιοποιώντας όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα είχε στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών.

ΚΑΙ ορισμένες μεν από τις συμφωνημένες με την τρόικα αποφάσεις, την εφαρμογή των οποίων η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποφύγει ή να αναβάλει, ήταν όντως δυσεφάρμοστες λόγω του υψηλού πολιτικού κόστους. Δεν είναι ό,τι ευκολότερο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εφαρμόσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο στην ουσία οδηγεί σε απολύσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και φυσικά δεν είναι εύκολο να επιφέρει νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως πραγματικά θα συμβεί με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, γι' αυτό και βρέθηκε το τρικ της «προσωπικής διαφοράς» στους μισθούς.

ΚΙ ΑΝ τέτοιες αποφάσεις είναι δύσκολες, υπάρχουν και άλλες που η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει εφαρμόσει και είτε το απέφευγε είτε το έκανε με μεσοβέζικο τρόπο. Από πέρσι κλωθογυρίζει τα θέματα των κλειστών επαγγελμάτων. Πέρσι ανοιγόκλεινε το θέμα των φορτηγών, φέτος οι υπουργοί διαφωνούν για το θέμα των ταξί. Κάπως έτσι έστελνε στην τρόικα και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το μήνυμα ότι δεν είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=307548


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS