Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS - Blogs - "Οι εκλογές συμφέρουν και τους δανειστές"

Του Χάρη Παυλίδη

Όσοι από μας παρακολουθούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αφήνω έξω την Ιταλία και την Ισπανία, αναμφίβολα μελαγχολούν μιας και εκεί αρχίζουν ήδη να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Βέβαια εκεί διαπραγματεύθηκαν ή αν θέλετε δεν υπέκυψαν σε μια συνταγή που ήταν εκ προοιμίου ανεφάρμοστη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που ανήκει στο παρελθόν, στο οποίο δεν μπορούμε και δεν έχει νόημα να γυρίζουμε πίσω.

Η κυβέρνηση, κυρίως αυτή, από την πρώτη στιγμή διαχειρίστηκε τη κρίση με επιπολαιότητα και κυρίως με σκοπιμότητα να πλήξει τον πολιτικό της αντίπαλο, τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία δεν σταμάτησε επί δύο χρόνια να κατηγορεί. Σήμερα αποδεικνύεται πόσο λάθος ήταν αυτή η πολιτική, αφού μπορεί πράγματι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να παρέλαβε μια προβληματική οικονομία, αλλά μετά από δύο χρόνια έχει η ίδια την ευθύνη για το που την έφθασε.

Αυτά όμως όσο διδακτικά κι αν είναι για τις ευθύνες που έχει το κομματικό σύστημα, ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε είναι η σκληρή πραγματικότητα η οποία οδηγεί ευθέως στην πτώχευση. Διότι εδώ που οδήγησε τα πράγματα ο λαϊκισμός και η επιπολαιότητα, μη φαντάζεστε ότι οι δανειστές μας θα συνεχίσουν να ανέχονται την κοροϊδία των δύο τελευταίων ετών. Ως εκ τούτου η παραμονή μας στην ευρωζώνη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Είναι προφανές ότι δεν θέλουν να μας εγκαταλείψουν. Όχι γιατί μας αγαπάνε και δεν μπορούν να κάνουν χωρίς εμάς, αλλά γιατί τα ομόλογα που έχουν αγοράσει θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις τράπεζές τους. Ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν να μας βοηθάνε αν δεν αρχίσουμε να βοηθάμε τους εαυτούς μας. Και πλέον είναι σαφές ότι έχουμε υπερβεί τα όρια των διλημμάτων και περιμένουν να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των προγραμμάτων. Είμαστε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο σημείο μηδέν.
Ωστόσο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, ούτε όμως και την έσωθεν δύναμη και αποδοχή, να προχωρήσει σε μέτρα που ουσιαστικά θα αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων ψυχών. Οι ξένοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτές οι αποφάσεις απαιτούν την έγκριση των Ελλήνων, και συνεπώς και οι ίδιοι θα έπρεπε προκειμένου να διασφαλιστούν στο μέλλον, να επιδιώξουν οι αποφάσεις να έχουν λαϊκή νομιμοποίηση. Οι εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνουν, με fast διαδικασίες, άλλο τόσο «ευεργετικές» θα αποβούν αφού το αποτέλεσμα τους θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση, η οποία με ανανεωμένη και ισχυρή λαϊκή εντολή, θα έχει περισσότερο κύρος και αξιοπιστία να χειριστεί το πρόβλημα και τη λύση του.
ΠΗΓΗ: STATESMEN
http://www.statesmen.gr/38173/democrazy/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84_08-09-2011.html


Share


Tags: BLOGS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS