Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Γενναία δόση «οξυγόνου» σε αγορές και οικονομίες από τις κεντρικές τράπεζες"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Απαραίτητες κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας, ένδειξη της αγωνίας στα όρια της απελπισίας, που έχουν κατακλύσει τις αγορές, αλλά και μέσο πίεσης προς το πολιτικό κατεστημένο της Ευρωζώνης για επιλογές αντίστοιχης λογικής που θα επιτρέψουν στην οικονομία να ξεφύγει από τον συνεχή φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το πήραν άραγε το μήνυμα; Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ένωσαν χθες τις δυνάμεις του για να προσφέρουν λίγο οξυγόνο στη ζώνη του ευρώ και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, που απειλείται με παράλυση εξαιτίας της κρίσης χρέους και τη στιγμή που καμία πειστική απάντηση στην κρίση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα δέκα μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Εθνική Ελβετική Τράπεζα ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα συντονισμένες ενέργειες για την ανακούφιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αντίστοιχη κίνηση είχαν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και, πιο πρόσφατα, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, αλλά στο μεταξύ, η κρίση χρέους επιδεινώθηκε και πλέον απειλεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης καθώς και την παγκόσμια οικονομία.

Για τον τραπεζικό τομέα, αυτή η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης μεταφράζεται στη γενικευμένη απώλεια της εμπιστοσύνης που οδηγεί τα τραπεζικά ιδρύματα να μην δανείζονται μεταξύ τους και, κατά συνέπεια, να παγώνουν τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, φρενάροντας την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης ύφεσης και παγιδεύοντας την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο.

Για την άμβλυνση των εντάσεων, οι έξι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν να διευκολύνουν και να επεκτείνουν μέχρι τον Φεβρουάριο 2013 τις μεταξύ τους ανταλλαγές, ενώ ορισμένες από αυτές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ενέργειες αναχρηματοδότησης για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και μέχρι νεωτέρας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει έτσι τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει πέραν των δολαρίων και με γεν, ελβετικά φράγκα και καναδικά δολάρια τα τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης.

Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να τροφοδοτηθούν με δολάρια για να συνεχίσουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/12/2011_417032


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS