Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πολιτική - "Νέα Συνθήκη από το … «παράθυρο» ;"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Μακάρι το μοναδικό πρόβλημα της ΟΝΕ να ήταν η απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία. Η μετατροπή του Νότου σε νομισματικά ασφαλή περιοχή Κινέζικης παραγωγικής διάρθρωσης (σε εργασιακό κι ασφαλιστικό επίπεδο) δεν θα λύσει το συνολικό ζήτημα ανταγωνιστικότητας απέναντι στις δυναμικές, αναδυόμενες οικονομίες. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Με διαδικασίες – εξπρές αναμένεται να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις που απεργάζονται Γαλλία και Γερμανία για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο – απάντηση (;) στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη είναι έτοιμο και σε πρώτη φάση θα τεθεί προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και Ευρωζώνης. Αρχής γενομένης από το Eurogroup της Τρίτης, όπου και αναμένεται να επέλθει μια τελική συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, την μόχλευσή των κεφαλαίων του, την πίστωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τη δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά από το προσωρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στόχος να μπορέσει το EFSF να διεκδικήσει άμεσα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, ει δυνατόν και εκτός Ευρώπης, αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως το ταμείο, η λειτουργία του και εν γένει η πολυπλοκότητα του προβλήματος στην Ευρώπη καθιστούν μη ελκυστική την προοπτική επένδυση από τρίτους. Σε κάθε περίπτωση το μείζον θέμα είναι το Ταμείο, με τη νέα του δομή, να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά το συντομότερο δυνατόν ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των προβληματικών ευρωπαϊκών κρατών πριν το τέλος της χρονιάς για να δώσει παράλληλα τον απαιτούμενο χρόνο στους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν τον Μόνιμο Μηχανισμό (ESM) ίσως και πριν το 2013.

Προς τούτο και οι αλλαγές στις ευρωσυνθήκες που αναζητούν διακαώς Γερμανία και Γαλλία, ίσως και πριν τον Ιανουάριο του 2012!

Είναι δεδομένο πως Παρίσι και Βερολίνο προσέρχονται σε Eurogroup και Ecofin με σχέδιο για προώθηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με στόχο να πετύχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες μέλη. Το πρόβλημα έγκειται στη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για αλλαγές στις Συνθήκες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικών εφημερίδων ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται πως βρήκε μια λύση, που προβλέπει την επικύρωση των αλλαγών από κάθε χώρα ξεχωριστά, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις Βρυξέλλες και τις χρονοβόρες διαδικασίες. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=162184


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS