Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Γερμανικό διευθυντήριο με αντάλλαγμα το ευρωομόλογο"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Εδώ και μέρες έχουμε αναφερθεί στην προοπτική κάλυψης μέσω ευρωομολόγου του 60% των χρεών (ο στόχος των συνθηκών) και κάλυψη από εθνικά κεφάλαια της χρηματοδότησης του υπόλοιπου χρέους. Το κρίσιμο όμως ερώτημα που ελάχιστα απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι βάση ποιου σχεδιασμού θα υπερβούν τις παραγωγικές αντιθέσεις του τα κράτη-μέλη. Γιατί απλά με δημοσιονομική ορθοδοξία δεν μετατρέπεις τη Θεσσαλία σε Βεστφαλία! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Το Βερολίνο επιδιώκει να αποτελέσει το διευθυντήριο της Ευρωζώνης με αντάλλαγμα την έκδοση ομολόγου. Στόχος να μπορεί να απορρίπτει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πρώτες αντιδράσεις από τους "συμμάχους" Γαλλία και Φινλανδία.

Προς ένα νέο, σκληρότερο... Μάαστριχτ οδεύει η Ευρώπη. Το Βερολίνο, με την αλλαγή-εξπρές των ευρωπαϊκών συνθηκών που προωθεί, επιδιώκει να καταστεί οικονομικό διευθυντήριο της Ευρωζώνης και να επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στους εταίρους, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγου.

Ενδεικτική των γερμανικών προθέσεων είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κατά τον οποίο η καγκελάριος Μέρκελ θα προτείνει τον Δεκέμβριο αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των κανόνων σταθερότητας της Ευρωζώνης, που θα δίνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίπτει τις προτάσεις των εθνικών προϋπολογισμών.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι χώρες της Ευρωζώνης τηρούν το χρέος εντός του ορίου του 60% του ΑΕΠ, η Γερμανία θα προτείνει η κάθε χώρα να ιδρύσει ένα fund που θα αναλάβει το χρέος που υπερβαίνει αυτό το όριο.

"Το συνολικό χρέος πρέπει να κατέλθει του 60% του ΑΕΠ εντός των επόμενων 20 ετών" πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το χρέος του fund κάθε χώρας θα πρέπει στη συνέχεια να εξοφλείται με πόρους της ίδιας της χώρας και να επιστρέφει σε βιώσιμα επίπεδα. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63575801


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS