Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Ξανά από την αρχή

Του Δημήτρη Μαύρου

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ και πιο ξεκάθαρη στάση που κυριάρχησε στο εκλογικό σώμα είναι η επιθυμία του για σχηματισμό κυβέρνησης (72,5%) και όχι η προκήρυξη νέων εκλογών (24,3%). Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η επιλογή του 52,2% των πολιτών, που θα προτιμούσαν τα «δεινά» του ευρώ, σε σχέση με το 28,8% εκείνων οι οποίοι θα ρίσκαραν μια ριζική αλλαγή στην οικονομική μας πολιτική, κόντρα στο μνημόνιο, με κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Φυσικά, το 28,8% δεν είναι μικρό και υπαινίσσεται ένα ισχυρό προεκλογικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ «της Ευρώπης των δεινών» εναντίον «του ρίσκου της μη Ευρώπης». Τα ποσοστά των πρωταγωνιστικών κομμάτων Ν.Δ./ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε δείκτες όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι σε απόσταση αναπνοής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/Αλέξης Τσίπρας κερδίζει το θυμικό των ψηφοφόρων (π.χ. δημοτικότητα αρχηγού και παράσταση νίκης), ενώ η Ν.Δ./Αντώνης Σαμαράς κερδίζει, με «αναιμικές» βέβαια διαφορές, στα πρακτικά σημεία (π.χ. ικανότητα διακυβέρνησης, καταλληλότερος πρωθυπουργός, πρόθεση ψήφου κ.λπ.), ενώ παράλληλα δεν έχει την κύρια ευθύνη μη σχηματισμού κυβέρνησης.

Το μεγάλο στοίχημα είναι α) για τη Ν.Δ. η κατάκτηση της δυναμικής της ατζέντας, που θα ανατρέψει την εις βάρος της εικόνα στην παράστασης νίκης (υπενθυμίζεται ότι σχεδόν πουθενά στον κόσμο δεν έχει κερδίσει κόμμα τις εκλογές, χωρίς να έχει υπεροχή στον δείκτη αυτό) και β) για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανατροπή της ευθύνης του μη σχηματισμού κυβέρνησης (55,4%).

Πάνω από όλα, όμως, οι δύο μονομάχοι θα πρέπει να απαντήσουν πειστικά ως προς τις δύο διαστάσεις που εμπεριέχονται στην έννοια της «διαπραγμάτευσης» με την Ευρώπη: α) την «ειλικρίνεια» των προθέσεών τους για επαναδιαπραγμάτευση και β) την «εφικτότητα» της δικής τους επαναδιαπραγμάτευσης.

ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=26&id=147839

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS