Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - «Le Monde»: Πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση;

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Όσο δεν δείχνουμε έτοιμοι ως κοινωνία να αποδεχτούμε ότι η μεταπολίτευση στηρίχτηκε σε σαθρές κρατικοδίαιτες και ρουσφετολογικές πολιτικές και οικονομικές βάσεις και να προτείνουμε ένα πλαίσιο ριζικών θεσμικών, κομματικών και παραγωγικών αλλαγών, η συζήτηση θα περιφέρεται ατέρμονα γύρω από τη μικροπολιτική και τις υπερφίαλες "επαναστατικές" ασκήσεις θάρρους! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Το ερώτημα «Ποια η διέξοδος από την κρίση για την Ελλάδα;» έθεσε ο «Monde» σε πέντε προσωπικότητες, Γάλλους και Ελληνες. Ιδού οι απαντήσεις τους στο δισέλιδο αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο Γκι Μπυρζέλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και συγγραφέας του «Miracle Athenien au XX siecle» («Το αθηναϊκό θαύμα του 20ού αιώνα), υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δούμε την κρίση μόνο υπό το πρίσμα «της κρατικής αδιαφορίας και της κοινωνικής ανεμελιάς που δικαιολογεί συνταγές λιτότητας σε τεράστιες δόσεις» γιατί «θα σκοτώσουμε τον άρρωστο αλλά κυρίως δεν θα έχουμε καταλάβει τίποτε». Θεωρεί ότι η ελληνική περίπτωση βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών αυτόνομων δυνάμεων: «μιας κοινωνικής κρίσης, μιας κρίσης του Κράτους και μια κρίσης της Ευρώπης». Το ελληνικό σύστημα «έχει φθάσει στα όριά του».

Οι Ολυμπιακοί του 2004 καθυστέρησαν αυτή την συνειδητοποίηση η οποία άρχισε να γίνεται αντιληπτή τρία χρόνια αργότερα, με τις πολύνεκρες πυρκαϊές στην Πελοπόννησο. «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για επανίδρυση, να δεχθεί την ίδρυση ενός "δημόσιου αντικειμένου" και να πληρώσει γι' αυτή;» αναρωτιέται. Θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος, το οποίο χαρακτηρίζει «αδύναμο» και «πελατειακό», δεν ευνοεί αυτή την συνειδητοποίηση.

Πιστεύει ότι η επιθυμία των Ελλήνων για λιγότερη λιτότητα και ταυτόχρονα παραμονή στο ευρώ δεν είναι αντιφατική. «Δεν θα είχαν αντίρρηση να κάνουν τις θυσίες που απαιτεί ένα πραγματικό κράτος, αλλά αυτές να εφαρμοστούν με πνεύμα ισότητας και υπευθυνότητας». (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=459484

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS